Halad a Kalocsa–Paks Duna-híd építése

iho/közút   ·   2021.10.08. 12:00
211008_pakskalocsahid1

A napokban megkezdődött a pillérek vízmentes munkaterületen történő alapozását lehetővé tevő kéregelemek beemelése.

Tavasz óta zajlanak a munkák a Kalocsa és Paks között létesítendő új Duna-hídnál. A műtárgy építése most jelentős munkafázishoz érkezett: beemelték a Duna-mederbe az első kéregelemet.

Az elmúlt hónapok alatt elkészült a bal, vagyis a foktői oldali hullámtéri híd szerelőterének kialakítása, továbbá megkezdődött az acél hídszerkezeti elemek helyszínre szállítása, összeillesztése is. Ez a hídszakasz szakaszos előretolással, úgynevezett segédjármokra történő feltámasztással kerül majd a végső helyére. A hullámtérben megkezdődött az ideiglenes jármok síkalapozása. A hullámtér végleges támaszai közül a második és harmadik cölöpözése készült eddig el, itt a cölöpösszefogó munkaterének szádlemezes lehatárolása zajlik. A negyedik támasznál a cölöpözési lavírsík kialakítása történik. Folyamatosan kotorják a medret a mederhíd két, vízbe tervezett támaszának, vagyis az ötödik és hatodik pillér alapozásának előkészítéséhez is. A munkatér vízmentességéhez üzemben gyártott, majd hajóval a helyszínre szállított acélszerkezetű kéregelemek közül az elsőt az ötödik pillérnél helyezték el a mederben, a hatodik pillér beemelését október végén tervezik.

A napokban megkezdődött a Kalocsa és Paks között létesítendő híd pillérjeinek vízmentes munkaterületen történő alapozását lehetővé tevő kéregelemek beemelése (fotók: NIF Zrt.)

A jobb – azaz a paksi – oldali hullámtérben történő építési munkákhoz szeptemberben létrehoztak egy ideiglenes hídszerkezetet, ezzel megközelíthetővé vált a Dunában lévő szigetre tervezett hetedik támasz helye. Jelenleg itt az organizációs út kiépítése zajlik. Az új Duna-híd előtt és után építendő két kisebb, a főpálya alatti kezelőutak átvezetését garantáló műtárgy létrehozása csak a kétoldali hullámtéri hidak elkészülése, valamint a szerelőterek elbontása után kezdődik meg.

A híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat nettó 92 milliárd forint összköltséggel valósul meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében. A kétoldali hullámtéri résszel együtt összesen 946,2 méter hosszúságú műtárgy várhatóan 2024 nyarára készül el. A beruházás jelentős gazdaságélénkítő hatással lehet Paks és Kalocsa térségére, mivel a két város között jelenleg közúton hetven kilométert kell megtenni ahhoz, hogy át lehessen kelni a Dunán, ezért egy közelebbi híd létesítésére régóta jelentős igény mutatkozott.

A híd építésének lépéseit az alábbi animáción lehet megtekinteni:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek