Hamarosan új útvonalon is át lehet tekerni Szlovéniába

iho/zöldút   ·   2019.02.22. 10:22

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Lendvadedes, Dedeskecskés és az országhatár között megépülő kerékpáros összeköttetés a magyar-szlovén határszakaszon biztosít új kerékpáros közúti kapcsolatot.

A kivitelezés 2018 áprilisában indult, a tervek szerint 2019 tavaszán fejeződhet be. A kivitelező Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft. tavaly elvégezte az útépítéshez szükséges előkészítési feladatokat, többek között a fakivágást, bozótirtást, humuszleszedést, területelőkészítő földmunkát, tereptárgyak bontását, védő- és javítóréteg építését, az átereszek elhelyezését. A munka idén sem áll meg: jelenleg a földárkok készítése, árkok és záportározók burkolása folyik, és megindult az árkon túli tereprendezés is. Az időjárás függvényében február végén vagy március elején megtörténhet az aszfaltrétegek elhelyezése, és a tavasz elejére ütemezhetők a befejező munkálatok, például a növénytelepítés és a füvesítés is.

Az 1,9 kilométer hosszú összekötő út első szakasza a rédicsi önkormányzat kezelésében lévő helyi közút jelenlegi nyomvonalán, a másik szakasza részben külterületen, új nyomvonalon halad. Az első szakaszon a három méter széles burkolatú kerékpározható közutat felújítják, az új nyomvonalú szakasz hét méter koronaszélesség mellett négy méter burkolatszélességgel épül ki.

A beruházás a Szlovénia és Magyarország közötti határon átnyúló együttműködési program keretében, a Zala Megyei Önkormányzat által benyújtott IronCurtainCycling elnevezésű pályázat keretében valósul meg. Az együttműködő partnerek célja a szlovén-magyar határ menti területek turisztikai, közlekedési integrációjának javítása. A most épülő útszakaszok hozzájárulnak a magyarországi kerékpározható úthálózat bővüléséhez, a határmenti közlekedés fejlesztéséhez. A nettó 371 millió 440 ezer 250 forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek