Harmadszor halasztották a Dragon-startot

iho   ·   2014.04.16. 19:16
cim

A SpaceX magán teherűrhajója egy Falcon 9-es rakéta segítségével először azért nem indulhatott a nemzetközi űrállomáshoz, mert a nem hermetizált tehertérben valamiféle szennyeződést találtak, majd másodszor akkor kellett leállni a felbocsátás előkészületeivel, amikor a Cape Canaveral űrközpont rakétakövető radarrendszere felmondta a szolgálatot, ez egyébként több hetes csúszást okozott mindenféle kilövésnek.

Hétfőn az első fokozatnál észleltek hélium-szivárgást, ezért a start idejét most április 18-ra, péntekre jelölték ki. Azonban időközben gond keletkezett a célállomáson is, az ISS egyik külső komputerében, emiatt lehet, hogy megint halasztani kell a Dragon indítását.

A Falcon rakéta a becsukott, áramvonalasan burkolt lábakkal a szerelőcsarnokban...

A teherűrhajó két és fél tonnányi utánpótlást és kísérleti anyagot kell, hogy elvigyen az űrállomásra, egyebek mellett egy új űrruhát és az állomáson lévő többi űrruha javításához szükséges eszközöket.

Fontos lesz ennek a felbocsátásnak a sikere abból a szempontból is, hogy a Falcon 9-esen először lesznek lábak, amelyek a majdani leszálláshoz kellenek. Mint erről korábban beszámoltunk, a Falcon-Dragon rendszer az űrsikló után az első olyan űreszköz-komplexum lesz, amelynek a fejlesztés lezárása után valamennyi eleme újra felhasználható: nemcsak maga az űrhajó, amely ejtőernyőkkel simán landol az óceánon majd ismét elindulhat, hanem a hordozórakéta is, amelynek mindkét fokozata a tervek szerint visszatér a kiindulási űrrepülőtérre és függőlegesen száll le a hajtóműve segítségével a közben kibocsátott lábakra.

...és a kilövőpadon

Most egyrészt ezeket a lábakat vizsgáztatják a fellövés közben – nem kerülhet-e sor véletlen kibocsátásukra – illetve a második fokozat leválása után először próbálják ki a hordozórakéta visszatéréséhez szükséges teljes leszállási folyamatot, de ennek során a rakéta még csak szimulálni fogja a földet érést – nem is a szárazföldön, hanem az Atlanti-óceánon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek