Harmincéves a BKV szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeuma – nyílt nappal ünneplik

iho/vasút   ·   2022.07.18. 19:10
00_bkv_szentendre

1992. július 14-én nyitotta meg a BKV a Városi Tömegközlekedési Múzeumot, ami a városi közösségi közlekedés emlékét ápolja, és őrzi annak tárgyi emlékeit. Július 23-án, szombaton 10 és 16 óra között az előzetesen regisztrált látogatók ingyenesen tekinthetik meg az állandó kiállítást. Ezen a napon még több járművet nyitnak meg a közönség előtt.

A múzeum – ma már műemléki épülete – 1914-ben épült BHÉV kocsiszín volt. Az ipartörténeti szakgyűjtemény öt kiállítóteremben, bemutatócsarnokban és szabadtéri kiállító területen tekinthető meg.

A gyűjteményben elsősorban villamosok, de buszok, trolik, régi hévek, a Ganz-metró prototípusa és egyéb vasúti járművek is megtalálhatók. Az elmúlt harminc évben szépen gyarapodott a korhűen felújított és bemutatott járműállomány, így ma már mintegy hatvan felújított járművel várják a régi korok szerelmeseit. Szentendrén többek között megnézhető

  • egy 1956 óta a fővárosban közlekedő UV villamos és pótkocsija,
  • a BKV hajdani Ikarus 180-asa,
  • az egyedülálló protípusjármű, amely sorozatgyártásra nem került: a Hungaroplan villamos, amely a Csufi becenévre hallgatott, valamint
  • a Ganz-Hunslet szintén prototípus metrószerelvényének 400-as pályaszámú kocsija is.

A harmincadik születésnapját ünneplő múzeum vizuális és információs anyaga, valamint tematikája is megújult.

A jubileumi nyílt napon csak előzetesen, a BKV honlapján regisztrált látogatók vehetnek részt. Két turnusban várják az érdeklődőket július 23-án, szombaton 10–13, illetve 13–16 óra között.

A múzeum címe: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3., közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek