Harmincnégy emeletes motorvonata van már a MÁV-Startnak, a 120a és a 100a bővült az újabb Kissekkel

iho/vasút   ·   2022.05.29. 09:00
00_kiss_ujszasz

Május 30-ától az újszászi vonalon már harminc hétköznapi és harmincegy hétvégi járatot szolgál ki Kiss. A ceglédi vonalon pedig harmincháromra nő munkanapokon az emeletes járatok száma, szombat-vasárnap továbbra is napi harminchat vonatban közlekedik Kiss. Eddig összesen harmincnégy új járművet vett át a MÁV-Start, amik az elővárosban öt vasútvonalon közlekednek, továbbá az előszezoni menetrend életbelépésével hétvégente a Balatonra is visszatértek.

Hétfőtől a Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalon hétköznap további nyolc, hétvégén hét Kiss járat közlekedik. Hétfőtől a Budapest-Keleti pályaudvarról 4:10-kor, 9:15-kor, 14:15-kor, 19:15-kor, valamint a Szolnokról 7:01-kor, 12:01-kor, és 17:01-kor kigördülő szerelvények lesznek emeletes motorvonatok a hét mindennapján. Ezek mellett hétköznap esténként 19:01-kor is Kiss motorvonattal utazhatunk Szolnokról a fővárosba.

A Budapest–Cegléd–Szolnok (100a) vonalon pedig hétköznaponként négy újabb járatban közlekednek emeletes szerelvények. A Budapest-Nyugati pályaudvarról 14:03-kor és 17:33-kor, Ceglédről 15:48-kor és Kecskemétről 6:12-kor induló, hétköznap közlekedő vonat Kiss. Itt hétvégén, a már megszokottak szerint napi harminchat alkalommal jár emeletes vonat.

(fotók: MÁV)

A negyven emeletes motorvonatból már harmincnégyet vett át a vasúttársaság, így egyre nagyobb arányban utazhatunk Kissekkel, országosan hat viszonylatban már állandó jelleggel. A hét minden napján járnak Kissek

  • a Budapest–Cegléd–Szolnok,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok,
  • a Budapest–Esztergom,
  • a Budapest–Vác–Szob és
  • a Budapest–Győr–Hegyeshalom

vonalon. A Dunakanyar vonalán Vácra és Szobra munkanapokon két járat kivételével minden vonatot Kiss motorvonatból állítanak ki, hétvégéken is csak modern motorvonatokkal utazhatnak az utasok. Hétvégente pedig Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokon is találkozhatnak az utasok az emeletes szerelvényekkel. Az új járművek kedvezőbb menetdinamikai tulajdonságainak és a gyorsabb utascseréjének köszönhetően javul a menetrendszerűség, nő az utazási komfort ezeken a szakaszokon.

Emellett az előszezoni menetrend szerint hétvégente és ünnepnapokon Kiss emeletes motorvonat közlekedik már a Balaton déli partján, a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatban is. A Dunakanyarból érkező járat nagy népszerűségnek örvendett a tavalyi évben, a főszezonban szinte folyamatosan teltházzal közlekedett. A nyári főszezonban még további balatoni expresszvonatokon is várhatóak Kiss motorvonatok. Ezeken a járatokon tizenkét kerékpár is szállítható, így azoknak is jó választás, akik bringával indulnának egy balatoni kirándulásra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek