Három nap fokozott rendőri ellenőrzés a vonatokon

iho/vasút   ·   2022.11.11. 09:00
00_railpol

A RailPol, a Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete koordinálásával fokozott vasútbiztonsági ellenőrzést tartott három napon át a rendőrség. A nemzetközi művelet részeként a rendőrök ellenőrizték a személyszállító vonatokat és a vasúti határátkelőhelyeken a szerelvényeket.

Az ellenőrzés kiterjedt a fémlopások megelőzésére, az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépésre, és a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzésére, felderítésére is. Fokozott figyelmet fordítottak a közfeladatot ellátó, illetve a hivatalos személy elleni erőszak megelőzésére, megakadályozására.

A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek. Az incidensek elkerülésének érdekében, a korábbi önkéntes gyakorlattól eltérően, 2020. augusztus 31. óta a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálóknak kötelező a testkamera használata az esti és éjszakai időszakban

(fotók: MÁV)

  • a Budapest–Tatabánya–Győr,
  • a Budapest–Esztergom,
  • a Budapest–Székesfehérvár,
  • a Budapest–Pusztaszabolcs,
  • a Budapest–Cegléd–Szolnok,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok,
  • a Budapest–Göd–Vác–Szob,
  • a Budapest–Veresegyház–Vác és
  • a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét

vasútvonalakon.

Az országos hálózaton 169 testkamerát használnak jelenleg a jegyvizsgálók. Az eszköz bevezetésének és egyes vonalakon kötelező alkalmazásának hatása a számadatokban is tetten érhető. Míg 2019-ben hetven, 2020-ban 65, 2021-ben pedig 59 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az idei év első tíz hónapjában 48 hasonló esetet regisztráltak a járványhelyzet után ismét növekvő utasforgalom mellett.

Többnyire verbális inzultus éri a jegyvizsgálókat a vonatokon, ám fizikai bántalmazásra is van példa. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja és mélységesen elítéli a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. A MÁV-Start mindent megtesz munkavállalói védelme érdekében, jogi és lelki segítséget nyújt a bántalmazott kollégák számára. Kiemelten kezeli a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesz az elkövetőkkel szemben. Ha az utasok hívják a rendőrséget, fontos, hogy jelezzék ezt a jegyvizsgálónak. A szemtanúk sokat segíthetnek az esemény körülményeinek tisztázásában, így aki teheti, maradjon a helyszínen a rendőrség kiérkezéséig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek