Hazai előállítású villamos mozdonyt terveznek a törökök

iho/vasút   ·   2017.11.20. 16:15
400px_tcdd_mozdony

Az első, kizárólag Törökországban gyártott villamos mozdony kifejlesztését a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (Tübitak) indítványozta. A hatóságok szerint a prototípus gép 2021-re készülhet el. A projekt megvalósításán egy százhatvan fős fejlesztői csapat dolgozik október óta.

A törökök egy új, saját fejlesztésű és gyártású villamos mozdony létrehozásába vágtak bele. Az első jármű 2021-re állhat forgalomba (illusztráció: sakaryagazetesi.com)

Az E5000 típusú mozdony névleges teljesítménye a tervek szerint ötezer kilowatt lesz, legnagyobb üzemi sebessége pedig el fogja érni a százhatvan kilométer per órát. A villanygép természetesen eleget fog tenni az Európai Vasúti Ügynökség (ERA) átjárhatósági műszaki előírásainak (TSI). A hazai tervezésű és gyártású irányítási rendszerrel ellátott gép Törökország legerősebb mozdonyának számít majd. Az új mozdony megtervezésébe és létrehozásába a Tübitak a török vasúti piac számos gyártóját, többek között a török nemzeti mozdony- és személykocsigyártó Tülomsaşt is bevonja.

Ha elkészül a prototípus gép, négy éven keresztül fogják alávetni különböző teszteknek az összes szükséges típusengedély megszerzéséhez. Sikeres engedélyszerzés esetén a nullszéria megépítése biztosított lesz: a török nemzeti vasút TCDD húsz gépet fog megrendelni. A vasúttársaság a fővonali személy- és tehervonatokon egyaránt bevetné az erős vontatójárműveket.

Törökország stratégiát hozott létre annak érdekében, hogy a vasúthálózatot 2023-ra jelentős mértékben korszerűsítse, ennek részeként pedig a következő évek során ötszáz mozdonyt terveznek vásárolni, összesen körülbelül négymilliárd dollár értékben. A mozdonyok hazai előállításával a költségek jelentős mértékét országon belül tarthatja Törökország, támogatva ezzel a török gazdaságot – számol be a Railway Pro.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek