Helikopterbalesetben meghalt Petr Kellner

iho/vasút   ·   2021.03.29. 15:00
petr_kellner

A cseh multimilliárdos a PPF Group többségi tulajdonosa volt, melyhez számos világcég tartozik, többek között a Škoda Transportation járműgyártó és az O2 mobil- és internetszolgáltató is.

A Forbes magazin szerint a leggazdagabb cseh üzletembernek számító Petr Kellner szombaton kora este veszítette életét Alaszkában, Butte kisváros közelében, amikor az őt szállító, Eurocopter AS50 típusú helikopter eddig ismeretlen okok miatt lezuhant. A balesetben öt ember meghalt, köztük az 56 éves Kellner és egy másik, ötvenéves cseh személy is, egy pedig súlyosan megsérült. A New York Times arról számolt be, hogy a helikopter utasai síelésből tértek vissza; az alaszkai síelés adrenalindús sport a tehetősek körében, mivel nagy kockázatokkal jár. Kellner nagyon szeretett síelni, gyakori résztvevője volt az alaszkai kirándulásoknak.

Kellnert már 15 éve Csehország leggazdagabb embereként, valamint a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb üzletembereként tartották számon: tavaly év végén a Forbes magazin 293 milliárd koronára (11,2 milliárd euróra), vagyis körülbelül 4000 milliárd forintra becsülte magánvagyonát.

A cseh milliárdos 99,93 százalékos részesedéssel a prágai székhelyű PPF Group befektetési csoport szinte egyedüli tulajdonosa volt. A Csoport szerte a világban aktív, három kontinens számos országában vállalkozik a legkülönbözőbb ágazatokban. Hozzá tartozik például a személyi kölcsönöket nyújtó Home Credit vállalat, a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televíziók, az O2 mobil- és internetszolgáltató, az Air Bank, valamint a Közép-Európa egyik legnagyobb járműgyártójának számító cseh Škoda Transportation, melyet 326 millió euróért (közel 120 milliárd forintért) vásárolt fel 2017 novemberében – az üzletet 2018 elején hagyta jóvá az Európai Bizottság. A Škoda Transportation csoporté például a Škoda Electric, a Movo, a Škoda Vagonka, a Pars Nova, a Poll, valamint a magyarországi Ganz-Škoda is. A Škoda Transportation a Škoda Transportation Deutschland, valamint a Sibelektroprivod formájában jelen van még Németországban és Oroszországban is. A cseh cég 2015-ben többségi részt szerzett a finnországi TransTech vasúti járműgyártóban, majd 2018-ban fel is vásárolta azt.

Miskolc néhány éve beszerzett új villamosait is a Skoda Transportation gyártotta (fotó: MVK Zrt.)

A PPF Groupnak Magyarországon is van érdekeltsége: 2018 júliusában vásárolta fel a Telenor magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai leányvállalatait. A Csoport 2019-ben a magyarországi Telenor cégek, vagyis a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate 25 százalékát értékesítette az Antenna Hungáriának – a partnerek új holdingot hoztak létre, amely a PPF 75 és az Antenna Hungária 25 százalékos tulajdonában álló vegyesvállalatként működik.

A PPF Group tavaly sikeresen megvásárolta a Central European Media Enterprises (CME) csoportot is, melyhez a Nova és a Markíza televíziók is tartoznak. A vállalatcsoport aktívumai elérik a 48,6 milliárd eurót, vagyis körülbelül 17 ezer 500 milliárd forintot.

A milliárdos halálhírére hétfő délelőtt a prágai tőzsde is reagált: a PPF tulajdonában lévő vagy ahhoz köthető részvények értéke csökkenni kezdett. Jaroslav Masek, a Hospodárské Noviny című, tekintélyes cseh politikai és gazdasági napilap főszerkesztője szerint mivel Kellner nagyon aktívan irányította cégeit, ezért nehéz lesz megtalálni utódját, ha egyáltalán lehetséges, vagy pedig részenként kell majd értékesíteni a vállalatcsoportot.

(Nyitóképünk forrása: celebfamily.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek