Helyzetjelentés Gemencről

Fritz Gergely   ·   2013.07.07. 20:00
gemenc_kiskep

A gemenci árterületen június 12-én tetőzött a Duna, ám körülbelül az erdő fele még mindig víz alatt van. Az erdészet szakemberei folyamatosan végzik a kárfelmérést, ez helyenként igen nehézkes, ugyanis az erdei utak nagy része még járhatatlan. Az árvíz komoly károkat okozott a kisvasút vágányhálózatában és egyéb berendezéseiben. Csontos Péter erdészetvezető az iho megkeresésére kiemelte, a Gemenc-Dunapart–Keselyűs közti szakaszon kisebb károk keletkeztek, ám Dunapart és Nyárilegelő állomások között rengeteg fa dőlt a sínekre, illetve az ár jelentős mennyiségű hordalékot hagyott a pályán. Ezeken kívül a víz számos helyen alámosta a pályát, ez igencsak nehezíti a kárfelmérést és a helyreállítást.

A levonuló ár június 7-én. Halványan látszik a víz alatt húzódó pálya<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: Gemenc Zrt.)

A korábbi árvizekhez képest újnak számít, hogy a kisvasút nagy-rezéti szakasza is víz alá került, tetejében ezen a területen körülbelül 1 kilométer hosszban még mindig víz lepi el a síneket. (Legutóbb ezen a szakaszon 2006-ban volt hasonlóan magas vízállás.) Az időjárástól függ, hogy erről a területről mikor vonul le a víz, s az erdészet mikor tudja elkezdeni a károk felmérését, illetve a helyreállítást.

A Gemenc Zrt. számításai szerint ha az időjárás nem szól közbe, a Pörböly–Malomtelelő közötti szakaszon előreláthatólag augusztus közepén újraindulhat a forgalom. Ez azért is különösen fontos, hogy a kisvasút szokásos őszi programjai – mint például a szarvasbőgést hallgató túrák, amelyek minden évben igen népszerűek – ne maradjanak el.

Munkavonat halad át a Péter-hídon június 5-én

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.