Hidrogénnel működő zászlóshajók a belvízi hajózásban

iho/hajózás   ·   2024.02.12. 18:00
A Future Proof Shipping zéró helyi emissziójú bárkája

Újabb hidrogénüzemű önjáró áruszállító motorhajó áll kereskedelmi forgalomba: H2 Barge 2 a hollandiai Rotterdam és a németországi Duisburg között, a Rajnán pendlizik majd. 

A projekt a zéró kibocsátású tengeri szállítási szolgáltatásokat kínáló holland Future Proof Shipping (FPS), az EU által finanszírozott Flagships-kezdeményezés, továbbá a Zero Emission Ports North Sea (ZEM Ports NS) Interreg-program közös égisze alatt ért révbe. Az érdekelt felek meggyőződése, hogy a zöld hajózás jövője szempontjából meghatározó lépést mások is követik a régióban.

Az FPS 2021-ben jelentette be, hogy két motorhajót kíván átalakítani hidrogén hajtásláncúra, és tavaly a Rotterdam melletti, werkendami hajógyárban, akkor még más partnerrel együttműködve elkészült az úttörő H2 Barge 1. A Barge 1 a Nike termékeit szállítja a belvízi (és roppant izgalmas) Rotterdam–Meerhut-BCTN terminál, azaz holland–belga útvonalon; az átalakítást követően a motorhajó kapacitása 200 TEU, az üzemanyagcellákat a hajó rakterébe telepítették, és fölöttük helyezték el két, egyenként körülbelül tizenhárom méteres, a fenntartható módon előállított (zöld) hidrogént tartalmazó tartályt. Az FPS tavaly azt is közölte, hogy a jövőben, öt év leforgása alatt további tíz ilyen motorhajót kíván vízre bocsátani.

A most elkészült H2 Barge 2 ily módon az FPS második hidrogén-meghajtású hajója; a korábban Fenny 1, majd Waal nevű, hagyományos meghajtású konténerhajónak épített vízijármű hossza  110 méter hosszú, kapacitása ugyancsak 200 TEU. A Barge 2 üzemanyagcelláinak teljesítménye 1,2 MW, és a hajó várhatóan évi háromezer tonnával kevesebb szén-dioxidot ereget majd a légkörbe, mintha belső égésű motor hajtaná.

A Flagship-kezdeményezés pedig folytatódik, egy további projekt keretében a Zulu 06 demonstrátor motorhajót idén indítják első útjára a Szajnán. Az elektrolízissel előállított sűrített hidrogénnel működő hajó a francia belvízi hajóstársaság, a Compagnie Fluvial de Transport tulajdona. A Zulu raklapokon és konténerekben szállítja majd az árut a Gennevilliers–Bonneuil Sur Marne útvonalon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek