Hosszabb várakozási időre kell számítani a schengeni külső határokon

MTI/iho   ·   2017.04.07. 12:05

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a változás miatt már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem a szabad mozgás uniós jogával rendelkezőknek - az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárai, illetve családtagjaik - úti okmányában szereplő adatokat is ellenőrizni kell az adatbázisokban. Az új eljárási rend az okmányok elektronikus ellenőrzése miatt hosszabb időt igényel a szabad mozgás uniós jogával rendelkezők átlépésénél. Péntektől ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján kell ellenőrizni az adattárakban, azonban befelé valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni. Azt írták: a rendőrség felkészült az európai uniós rendeletben meghatározott új, kötelező ellenőrzés végrehajtására. Ugyanakkor azt kérik, hogy aki Magyarországról a schengeni térségen kívülre kíván utazni vagy onnan akar beutazni, az ne a megszokott időben, hanem - a várhatóan hosszabb ellenőrzési idővel számolva - korábban induljon el, az ellenőrzési helyhez közeledve készítse elő a szükséges okmányokat (az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt), s időben győződjön meg okmányai érvényességéről.

Egy belépő autós úti okmányait ellenőrzik román és magyar határőrök a gyulai magyar-román határátkelőnél (fotó: Lehocky Péter/MTI)

A szerb határrendészet közlése szerint a szerb-magyar határon már érezhető a szigorítás hatása, hosszabb várakozásra lehet számítani mindegyik átkelőnél. A pénteki nap és a hétvége egyébként is forgalmasabb a többi időszaknál, de a szokásos várakozási időnél is többet, körülbelül két órát kell várnia annak, aki Szerbiából Magyarországra utazna. Magyarországról Szerbiába menet csak a röszkei átkelőnél kell a szokásosnál többet várakozni. A szerbiai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint viszont a hét határátkelőhely egyikénél sem kell fél óránál többet várakozni egyik irányban sem.

A magyar-román határon a helyzetet az is nehezíti, hogy a húsvéti ünnepek kivételesen egybeesnek az ortodox és a nyugati keresztényeknél. Emiatt egyszerre térnek haza az ünnepekre a románok és a magyarok is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek