Hosszú kisvasúti hétvége

iho/vasút   ·   2012.04.27. 15:30
00

A Gyermekvasút gépészeti napjáról és a debreceni Zsuzsivasút felújítás utáni meneteiről már olvashattak portálunkon, de a négy napig tartó, nyáriasan meleg időjárással kecsegtető hosszú hétvége más meglepetéseket is tartogat.

Látogassunk először határainkon túlra: a szlovákiai Feketebalogon május 1-jén, kedden rendeznek kisvasúti napot. A vonal fő érdekessége – kell-e mondani? – az idegenbe szakadt Mk48-as mozdony közlekedése, de más élményeket is kínál a látogatás.

Nagyüzem a Börzsönyben! Királyréten a május 5-i kisvasúti napot megelőlegezendő április 30-án és május 1-jén gőzvontatású nosztalgiavonatok közlekednek majd. Kemencén és Szobon pedig mind a négy napon szeretettel várják az érdeklődőket.

Kisvasúti nap lesz május 1-jén Mesztegnyőn is, erdei „előzd meg a kisvasutat” futóversennyel, a vasútvonal mentén élő állat- és növényritkaságok bemutatójával.

Tél végi különvonat a Mátravasúton (Tevan Imre felvételei)

Két nagyobb szabású rendezvényre is sor kerül. A Mátravasúton április 28-tól május 1-ig minden nap közlekedik a Gyöngyi gőzös vontatta szerelvény, szombaton és kedden Lajosháza, vasárnap és hétfőn Mátrafüred felé. Április 28-án, szombaton 10-16 óra között meg lehet látogatni a gyöngyösi vontatási telepet, 29-én vasárnap Lajosházára esti-éjszakai vonatok indulnak, a végállomáson tavasznyitó tűzijátékkal. Április 30-án, hétfőn a gyöngyösi felvételi épületben ingyenesen látogatható lesz a vasút történetét bemutató fotókiállítás, május 1-jén a felújítás alatt álló szalajkaházi szakaszt lehet Lajosházától gyalogosan, szakvezetéssel bejárni.

Majálishangulat várja a Gemenci erdő kisvasútjára látogatókat. Április 30-án kisvasutazással egybekötött tavaszi fotótúrán vehetnek részt a természetkedvelő utasok, a fényképek értékelése után az Ökoturisztikai Központban bográcsgulyással vendégelik meg a túrázókat. Május 1-jén Pörbölyön, Lassiban és Malomtelelőn többek közt hajtányozás, kézműves foglalkozások, halászati kiállítás, íjászat, vezetett tanösvényi séták várják a vendégeket.

A részletes programokról a kisvasut.hu honlapon olvashatnak.

Április 30-án és május 1-jén a Rezét gőzös is szolgálatban lesz

Kapcsolódó hírek