Hosszú várakozásra kell számítaniuk decembertől a cseh határon a kamionosoknak

MTI/iho   ·   2019.11.21. 18:00
myto_01

Hosszú várakozásra kell készülniük a cseh határokon december 1-jétől a kamionosoknak, mert az új műholdas útdíjrendszerbe eddig csak 234 ezer tehergépkocsit regisztrált az üzemeltető, ami a várt 458 ezer járműnek csak az 51 százaléka.

Az új műholdas útdíjrendszert üzemeltető CzechToll/SkyToll cég szerint a kamionok regisztrálása az utóbbi napokban felgyorsult, de tekintettel arra, hogy már csak két hét van az új rendszer indulásáig, december elejétől komoly problémákra, akár néhány tíz kilométeres kamionsorok kialakulására is számítani kell. A nagyobb szállítmányozó cégek eddig 197 ezer járművet regisztráltak, a problémát leginkább a kisebb szállítmányozó cégek jelentik, amelyek eddig mindössze 37 ezer kocsit regisztráltak, ami a vártnak csak mintegy 12 százaléka.

Ajánlott mielőbb regisztrálni az új útdíjrendszerbe Csehországban

A legnagyobb problémák a szlovák–cseh határon, Gázlósnál (Brodské/Lanžhot) alakulhatnak ki, ezt a határátkelőt számos magyar kamionos is használja nyugat felé. Lanžhotnál december elején becslések szerint akár 40 kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak. A CzechToll/SkyToll felmérései szerint a külföldi partnerek 91 százaléka tud arról, hogy december 1-jétől megváltozik az útdíjrendszer Csehországban, ehhez minden kamionosnak új műholdas fedélzeti berendezést kell vásárolnia. A megkérdezettek 51 százaléka azonban azt állította, a rendszerbe csak első útja során kíván beregisztrálni, akkor akarja beszerezni a szükséges fedélzeti műszert is. A regisztráció több száz helyen (például internet, határátkelők, benzinkutak, a cseh gazdasági kamara információs pontjai) szeptember 22-én kezdődött.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek