Húsz évet követően ismét sikeresen tér vissza Németországba az Ikarus

iho/közút   ·   2023.02.15. 12:00
ikarus120e_ketajtos

A Malschban közlekedő két Ikarus 120e után a meiningeni MBB Meininger Busbetriebs közlekedési vállalat is két elektromos buszt vesz tartós bérletbe.

Újra sikeresen építi partneri viszonyát Németországgal Magyarország ikonikus buszgyártója, az Ikarus. Az ország területén futó tesztbuszok megbízhatóságát jelzi, hogy újabb elektromos Ikarus buszok állnak majd forgalomba Németországban. Az erről szóló megállapodást  a német vállalat vezetője, Mirko Peter és Sipos Zoltán, az Ikarus cégcsoporthoz tartozó Electrobus Europe vezérigazgatója írta alá.

Az Ikarus a tavalyi év végén fejlesztette ki a külföldi ügyfelek igényeinek megfelelően a lokálisan zéró emissziós 120e sorozat kétajtós verzióját. A fejlesztés eredményeként növekedett az ülőhelyek száma, ami tovább javítja az utaskomfortot, és a 2-2-0 ajtóelrendezés mellett a kívánt gyorsaságú fel- és leszállás is garantált.

Ugyancsak a piaci igényekhez igazodik az a tartósbérleti konstrukció, aminek keretében a megrendelő nem tulajdonosa, hanem hosszú távon bérlője lesz a buszoknak, ennek köszönhetően a kisebb büdzsével rendelkező szolgáltatók is bővíteni tudják elektromosbusz-flottájukat. A busz garanciális szervizelését ebben az esetben is a tulajdonos, azaz az Ikarus végzi, így az alacsony üzemeltetési költségek mellett minimális lesz a karbantartásra fordítandó keret is.

Sipos Zoltán az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója az együttműködés kapcsán elmondta: „Az Electrobus Europe célja az idén bevezetett tartósbérleti konstrukcióval az, hogy radikálisan csökkentse az elektromos buszok beszerzésének gyakran másfél évig nyúló közbeszerzési idejét. A partner így akár három hónapon belül átveheti a megrendelt Ikarus elektromos buszt.”

Felgyorsultak a zéróemissziós tömegközlekedés elérésére irányuló törekvések az Európai Unióban, bizonyítja ezt, hogy Koppenhága és Amszterdam is idén februárban jelentette be, hogy 2025-re teljes autóbuszflottáját zéróemissziós elektromos buszokra cseréli, ráadásul Amszterdam az eredetileg kitűzött 2030-as határidőt hozta öt évvel korábbra. Németország pedig csak a tavalyi évben összesen 632 elektromos buszt szerzett be, amivel így az első helyen áll az Európai Unióban.

A német MBB Meininger Busbetriebs által most nyolcéves időtartamra tartós bérletbe vett elektromos buszok hamarosan útra is kelnek rendeltetési helyük felé. Az MBB jelenleg is üzemeltet egy háromajtós elektromos Ikarust hasonló konstrukcióban, valamint a most zajló  oberhofi biatlon-világbajnokságon két Ikarus 120e demóbusz is segíti a résztvevők és a nézők szállítását.

(Nyitóképünk forrása: Ikarus / Electrobus Europe)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek