Ingyenes tömegközlekedés autósoknak

Hörcher Dániel   ·   2012.05.16. 10:30
kiskep

A dél-lengyelországi Nysa városában 2012 májusában lép életbe az önkormányzati rendelet, amelynek értelmében a jogosítvány és a forgalmi engedély felmutatásával ingyen használhatják a városi buszokat az autósok – írja az Eltis.org a lengyel Radio Opole-ra hivatkozva.

A rendelet célja kettős. Egyrészt környezetvédelmi szempontokat vesznek figyelembe, amikor a zsúfolt belvárosi utak tehermentesítése érdekében közforgalmú közlekedésre akarják csábítani az autósokat. Másfelől a város közúthálózatának egyik legfontosabb ütőerét, a Kusciuszko hidat felújítás miatt lezárták, így a megszokottnál is nagyobb torlódások terhelik a negyvenezres kisvárost.

Az igazolványok felmutatásával nemcsak a helyi lakosok, hanem bárki ingyenesen buszozhat. Pontosan meg nem nevezett vizsgálatok szerint a város közlekedési vállalata számára nem okoz majd számottevő veszteséget az intézkedés, amiből arra következtethetünk, hogy nem várnak drasztikus változást Nysa közlekedési munkamegosztásában.

(fotó: Eltis.org)

Nem megszokott eszköz a közlekedéspolitikában, hogy a tömegközlekedés népszerűsítése érdekében közvetlenül az autósok számára kínáljanak tarifakedvezményeket. Igazságosnak semmiképpen nem nevezhető a lépés, hiszen akik a fenntartható közlekedés jegyében eddig sem használtak autót, most jóval drágábban utazhatnak a tizenhat vonalból álló buszhálózaton – a tékozló fiú példájához hasonló feszültségek kerülhetnek elő.

Az iho.hu megkeresésére Ekés András, a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a rendelet céljaival abszolút együtt tud érteni a fenntartható közlekedéssel foglalkozó szakember, de a Nysában használt megoldás nem szerencsés.

Léteznek olyan marketingmegoldások, amelyek szintén a tömegközlekedés használatára ösztönzik az autósokat, és mégsem sértik ennyire a korábban is autóbusszal közlekedőket. Az olaszországi Livorno városában például átszoktató bérletet árusítanak az autójukat letevő városlakók számára. Korlátozott ideig kedvezményes áron jutnak bérlethez az autósok (például egy hónap áráért két hónapig utazhatnak), később azonban a megszokott árakat kell megfizetniük nekik is – mondja Ekés András.

Szmogriadók idején Budapesten is gyakran felmerül az ötlet, hogy az autósok számára ingyenessé kellene tenni a tömegközlekedést. Az igazságosság jegyében a következő hónapban a szmogriadó napjainak számával meghosszabbíthatnák a BKV-bérletek érvényességét, így nem járnának rosszul azok sem, akik eddig is közforgalmú közlekedést használtak. A megvalósításig azonban eddig nem jutott el Budapest.

Kapcsolódó hírek