Innovatívan fejleszti a mikromobilitás biztonságát a Bolt

iho/zöldút   ·   2023.08.18. 15:00
bolt_eroller

Az idén tízéves, észtországi központú vállalat innovatív megoldásai átalakítják az emberek városi közlekedését.

A Bolt bérbeadásért felelős alelnöke, Dmitri Pivovarov beszélt a mikromobilitás biztonságának jövőjéről.

„A városoknak általában van egy rövid listája azokról az ügyekről, amikkel foglalkoznának. Ezeken elsősorban olyan pontok szerepelnek, mint például a biztonság és a parkolás, de a tandemhasználat is gyakran beletartozik. Ez jól illeszkedik a Bolt prioritásaiba: csapataink olyan biztonsági és városközpontú funkciókon dolgoznak, melyek a legtöbb értéket hozzák a városnak és polgárainak. Ennek eredményeként a Bolt vezette be elsőként a tandemhasználat-érzékelő és -megelőző rendszert. A túlnyomórészt a roller beépített gyorsulásmérőjén és a korábbi adatokon alapuló technológia ha hirtelen súlyváltozást észlel ugyanannál a felhasználói profilnál a korábbi használatokhoz képest, akkor valószínűleg nem csak a felhasználó utazik a járművön. Ennek esetén felvilágosítjuk a felhasználót a tandemhasználat veszélyeiről. Ez a módszer bizonyítottan működik. Például Münchenben mindössze öt hónap alatt harminc százalékkal, hét hónap alatt pedig 76 százalékkal csökkent a tandemhasználatok száma.

Szerencsére a további biztonsági funkcióinkat is hasonlóan hatékonynak látjuk. Például a ParkAssist + mesterséges intelligenciát (AI) és földrajzi helyzetmeghatározást használ annak ellenőrzésére, hogy a járművet megfelelően parkolták-e le: ez a funkció Stockholmban hat hét alatt 69 százalékkal csökkentette a nem megfelelően parkoló rollerek számát.”

Háromlépcsős fegyelmezés a felhasználók kordában tartásáért

„A vakmerő felhasználók pontszámát több tucat olyan bemenő adatból számoljuk ki, melyeket minden jármű mér, beleértve a tandemhasználatot, a nem megfelelő parkolást, a gyakori hirtelen fékezést és a megcsúszást. Ezen viselkedéseket pontozza a rendszer, a felhasználói magatartást minden ötödik használat után értékeljük.

Mivel tudjuk, hogy az oktatás sokat segít a probléma megoldásában, és sokan élhető közlekedési módként veszik igénybe a mikromobilitási szolgáltatásainkat, ezért úgy gondoljuk, hogy az iteratív, háromlépcsős fegyelmi megközelítés a megfelelő. Az első lépés az oktatás és a felhasználó ösztönzése az akadémiánkon való részvételre. Amennyiben az eredmény nem javul a következő öt használat alatt, a második lépés a sebesség tizenöt kilométer per órában történő maximalizálása. Ha az ezután következő öt használat sem vezet javuláshoz, harmadik lépésként egy hétre felfüggesztjük a használatot. A második és harmadik lépést addig ismételjük, míg a pontszámok nem javulnak.”

Dmitri Pivovarov (kép forrása: Bolt)

Környezeti hang funkció a biztonságosabb közlekedésért

„A magántulajdonú autókra sokkal kevésbé támaszkodó világ egyik előnye a zajszennyezés jelentős csökkenése. Ennek azonban nem szabad a gyalogosok biztonságának rovására történnie, a látássérülteket is beleértve. Ezért speciális hanghatást fejlesztettünk ki e-rollereinkhez.

Annak ellenére, hogy egyre népszerűbbé válnak az akkumulátoros közlekedési módok, még mindig nagy a külső zaj, ezért a bolognai Vakok és Gyengénlátók Olaszországi Szövetségével (Unione Italiana dei Ciechi e degli Ipovedenti) partnerségben olyan hanghatást terveztük, mely a látássérültek számára megkülönböztethető és könnyen felismerhető, segítve őket abban, hogy biztonságosan eligazodjanak egy egyébként is kihívásokkal teli környezetben. Ezzel a hanggal az e-rollerek csendesen és a gyalogosbiztonsággal harmonizálva közlekedhetnek, befogadóbb és környezetbarátabb közlekedési rendszert alkotva.”

Biztonsági fejlesztések a Boltnál

„A városoknak és a polgároknak kínált biztonsági és parkolási szolgáltatásaink mennyisége olyan nagy mértékben javult, hogy mostanra számos csomag található a repertoárunkban azért, hogy a mikromobilitás mindenki számára működhessen. Fejlett mobilitási intelligenciarendszerünk egy élvonalbeli intelligens modult tartalmaz, továbbfejlesztett IoT-funkcióval, a beépített processzorral pedig valós időben elemezhetjük az adatokat. A Smart Parking 360 elnevezésű megoldáscsomagunk tartalmazza házon belüli mesterségesintelligencia-szolgáltatásunkat, mely képes észlelni, ha egy roller nem megfelelően parkol vagy borulásveszélyes helyzetbe került. Ennek köszönhetően a Bolt-rollerek és -elektromoskerékpárok használatának 99,97 százaléka biztonsági incidens nélkül ért véget 2022-ben.

A városok és a polgárok azonban olyan mértékben támaszkodnak mikromobilitási szolgáltatásainkra, hogy folyamatosan ennek javításán fogunk dolgozni. Ennek érdekében 2023 elején tettünk egy, a rollerek biztonságára vonatkozó ígéretet, kötelezettséget vállalva arra, hogy a városokkal együttműködve javítjuk a mikromobilitási szolgáltatásaink biztonságát, és a felhasználókat a biztonságos közlekedésre tanítjuk.”

A legfontosabb biztonsági kihívások a mikromobilitási ágazatban

„Az adatok szerint azon ritka alkalmak esetén, mikor egy e-roller balesetet szenved, jellemzően nem egy másik könnyű járművel vagy gyalogossal, hanem autóval ütközik. Ez megmutatja a kijelölt infrastruktúrára való égető szükséget. Hasonlóan ahhoz, amikor adatokat használunk a legproduktívabb, de legkevésbé invazív telepítési helyek meghatározásához, mi is megosztunk adatokat a városoknak arról, hogy hol és hogyan használják szolgáltatásainkat. Ez is tájékoztathat arról, hogy a kijelölt infrastruktúra hol lehet a legproduktívabb és a legkevésbé invazív. Ezek a betekintések nemcsak az e-rollerekre korlátozódnak, hiszen számos más közlekedési módot is kínálunk, többek között elektromos kerékpárokat, fuvarszolgáltatást és autómegosztást. Ez az adatgazdagság a valós képet mutatja és csak a Boltra jellemző.

A biztonság másik ellensége az önteltség. Ez azokra a piacokra lehet jellemző, ahol egy tender az üzemeltetők számának korlátozásával korlátozza a versenyt. Ez nemcsak áremelkedést jelent, hanem a felhasználók is arra kényszerülhetnek, hogy veszélyesen közlekedjenek az költségek alacsonyan tartása okán, továbbá a biztonsági innovációk is lelassulnak. A több üzemeltetőt is engedő forgatókönyv azonban mindegyiket a folyamatos alkalmazkodásra, valamint rollereik és biztonsági kínálatuk frissítésére ösztönzi, mivel a verseny élén szeretnének maradni.”

A biztonsági intézkedések hatékony kommunikációja

„A gyakori problémákkal foglalkozó technológiánk óriásit fejlődött. Tudjuk, ha valaki rosszul parkol, felelőtlenül hajt vagy tandemezik. Ez eddig is ösztönözte és természetesen továbbra is ösztönzi a megfelelő viselkedést és elriasztja a nem megfelelőt. Az is rendkívül hatékony, hogy minden viselkedéstípusra reagálhatunk ugyanazon a portálon, vagyis az appunkon keresztül, melyet az ügyfelek a szolgáltatásaink igénybevételére használnak. Kevésbé technikai szinten, az appon kívül is intézkedéseket teszünk a felhasználók oktatására: ezek a Hells Angels („A pokol angyalai”) motorosklub tagjaival készített, a sisak viselésére ösztönző online videóktól a fizikai biztonsági tanfolyamokon át a jól parkoló rollerekből létrehozott művészeti alkotásig terjednek.”

Világszerte, különböző szabályozási és kulturális környezetekhez igazítva alkalmazza biztonsági innovációit a Bolt

„Előre jelezzük és elemezzük, hogyan használják szolgáltatásainkat, valamint hogy hogyan tudunk maximális értéket hozni, minimális kényelmetlenség mellett. Természetesen ez a városokkal együtt történik a telepítés előtt és után is, mivel ők ismerik a legjobban a lakóikat. Egy sor biztonsági funkcióval rendelkezünk, amiket általában minden városban bevezetünk, de szükség esetén még egyedibb megközelítést is alkalmazhatunk.

Szigorúbbá tehetjük például a tesztünket, mely azt méri, hogy valaki alkalmas-e mikromobilitási szolgáltatás igénybevételére, ha az állampolgárok az előrejelzések szerint a szokásosnál több alkoholt fogyasztanak, például egy fesztiválon. Műveleteinket és multimodalitásunkat a közlekedés biztonságának és hatékonyságának javítása érdekében is ki tudjuk használni, például több rollert telepítünk azokra a helyszínekre, ahol a résztvevők valószínűleg rollert használnának az eseményre való eljutáshoz, majd kedvezményt kínálunk a fuvarozási szolgáltatásunk árából, ha az esemény után nem teljesítik a kognitív reakciótesztünket.”

A Bolt a mikromobilitás biztonságának fejlesztését célzó tervei

„Nagyon büszkék vagyunk új rollerünkre, a Bolt 6-ra. Azok az idők rég elmúltak, amikor egy e-roller szinte csak a két kerékből és az akkumulátorból állt. A Bolt 6 már kategóriaelső intelligenciaszinttel rendelkezik, de az az igazán izgalmas, hogy idővel még okosabb lesz, ami szerencsés, hiszen nyolcéves élettartama is kategóriaelsőnek számít. Ennek az az oka, hogy a fejlett mobilitási intelligenciarendszerünk minden utazás elemzéséhez száznál is több bemeneti érzékelőt és fedélzeti mikroprocesszort használ. Ez nemcsak biztonságosabb utazást tesz lehetővé, hanem azt is jelenti, hogy a roller rendszerei naprakész információkat szolgáltatnak a Bolt személyzetének, továbbá automatikusan megtervezik a javítási és karbantartási ütemtervet, garantálva, hogy az összes jármű biztonságos műszakilag. Ezen felül a rollerek házon belüli megtervezése teljes ellenőrzést garantál a szoftverek és hardverek felett, lehetővé téve számunkra, hogy folyamatosan frissítsük a kerékpárosok és gyalogosok számára nyújtott biztonsági funkciókat.”

(Nyitóképünk forrása: Bolt / intelligenttransport.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek