Ismét Kéklámpás Találkozó az Aeroparkban

iho/közút   ·   2023.09.14. 15:00
aeropark_keklampas_talalkozo

Tűzoltófecskendők, műszakimentő szerek, oldtimerek, régi rendőr- és mentőautók, helikopterek érkeznek a ferihegyi repülőmúzeumba szeptember 16-án, szombaton, amelyek jó része folyamatosan mozogni fog és izgalmas bemutatókat tart.

A 2021-ben indított, nagyszabású programmal a kéklámpás szolgálatok munkáját szeretné közelebb hozni mindenkihez az Aeropark, ezért a járműbemutatók mellett számtalan interaktív eseménnyel készülnek a szervezők. A látogatók számos eszközt kipróbálhatnak és testközelből kóstolhatnak bele a különféle szolgálatok munkájába, melyek toborzást is tartanak.

Nem hétköznapi járművek veszik majd birtokba az Aeroparkot szombaton. A Légirendészeti Szolgálat MD902-es helikoptere, valamint a Légimentők EC-135-ös helikoptere a tervek szerint 10 órakor landol a múzeum területén. A látogatók a koradélutáni órákig meg is tekinthetik a speciálisan felszert légijárműveket. A helyszínen az is kiderül, hogyan dolgoznak, milyen feladatokat látnak el ezek a helikopterek.

Az ország számos részéről Ferihegyre látogató hivatásos és önkéntes tűzoltó szervezetek többek között Mercedes, Rosenbauer, Rába, Steyr, Iveco-Magrius típusokat vonultatnak fel, köztük hazánk egyik legmodernebb, speciálisan felszerelt műszaki mentő szerét, amelyet az M1-es autópályára optimalizáltak. A kínálatban szerepel majd tűzoltó Zsiguli is, amely mellett bemutatkoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, gurulás közben figyelhetjük meg például a negyven tonnás Simbát.

A Hagyományőrző Rendőrszázad olyan különlegességeket vonultat fel, mint az ország legkisebb rendőrautója vagy hazánk első nyugati típusú rendőrgépjárműve. A sorban szerepel az a páncélozott Opel Campo is, amely évtizedeken át szolgált lövészjárműként a Ferihegyi Repülőtéren. Emellett beköltözik erre a napra a Rendőrszázad gyűjteményébe tartozó, speciális felépítménnyel ellátott IFA W50, amely csapatszállítóként üzemelt a rendőrség járműállományban.

A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság szakemberei 11:00-kor és 14:00-kor látványos műszaki mentési bemutatót tartanak, amely során kiderül, mi történik egy baleset helyszínén, hogy emelik ki a sérülteket, hogyan számolják fel a káreseteket. A bevetési csoport autói mellett csempészett és lefoglalt, hamisított termékekből összeállított tárlattal érkezik a NAV Repülőtéri Igazgatósága. Az is kiderül a helyszínen, hogy csak a filmekben szerepelnek-e olyan könyvek, amelyeknek a belsejét kivágták, hogy elrejtsenek bennük valamit. A gyerekek emellett utazhatnak tűzoltóautókkal, kipróbálhatják az emelőkosaras szerkezeteket, a létraszereket, a fecskendőket, de az érdeklődők akár a Büntetés-végrehajtás egyik „rabomobiljába" is beülhetnek.

A III. Kéklámpás Találkozó egyik leglátványosabb programja 16 órakor indul: az eseményre érkező járművek konvojba szerveződnek és rendőri felvezetés mellett izgalmas, közel egy órán át tartó felvonulásra indulnak az Aeropark–Vecsés–Ecser–Vecsés–Aeropark útvonalon.

A nap folyamán számos jármű kívül-belül megtekinthető lesz, a látogatók belekóstolhatnak a helikoptervezetés élményébe az Aeropark szimulátoraiban, emellett több szervezet toborzóponttal érkezik a repülőmúzeumba, hogy az érdeklődők első kézből értesülhessenek az egyes hivatásokról, a speciális szolgálatok munkájáról, feladatköréről.

(Nyitóképünkön egy korábbi Kéklámpás Találkozó. Kép forrása: Légiközlekedési Kulturális Központ)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek