Ismét légimajális a Duna fölött

iho   ·   2014.04.30. 18:00
forg

Az iho/repülés információi szerint az eredetileg kiadott műsor némiképp változik, a háborús vadászok között nem szerepel például a P-38-.as, viszont felkerült a listára egy igen érdekes gép, az egykor Magyarországon is üzemeltetett Cessna Skymaster, amelynek egyik motorja az orrban, a másik a törzs végén van, és a két faroktartó között forog a tolólégcsavar (kicsit emlékzetet a P-38-as elrendezésére, tán ezzel kárpótolva az eredeti Lightning hiányáért). Némiképp változik a sorrend, a Cobra után jön rögtön a Bo-105-ös, és nem repül a magyar L-29-es Delfin. A délután a Batthyány térnél leszálló helikoptert nem Baumgartner vezeti, de ettől még a viláőg legmagasabb és szuperszonikussá gyorult ugrását végrehajtó vakmerő osztrákkal érdekes lesz a találkozás.

Korábban írtuk:

A tavalyihoz hasonlóan ismét repülőmajális a Duna felett: remek programok csütörtökön. 2013 május elsején Besenyei Péter azzal lepte meg a közönséget, hogy a Lánchídtól északra a pesti rakpart egy szakaszáról szállt fel, most a nyitány még izgalmasabbnak ígérkezik: a start ugyanis az Erzsébet hídon lesz, és a következő tizenkét percben övé a levegő, várható a szokásos príma bemutató, de ennek már a Margit híd és a Lánchíd közötti légtérben lesz a súlypontja.

Tavalyi légimajális-résztvevők, akik idén is repülnek: Besenyei Péter <br>(fotók: Veres Attila)(

Következik ezután a Flying Bulls aerobatic Duo bemutatója, mint a névből is kikövetkeztethető, páros műrepülés, utána viszont ugyancsak a Red Bull műrepülő csapata következik, de már négy géppel.

Fél tizenkettő előtt kezdődik a csodálatos oldtimerek felvonulása. Műrepülésről itt nincs szó, hiszen a második világháborús harcosok azért mostmár némi kíméletre szorulnak, de azért a légi felvonulás így is nagyszerűnek ígérkezik: a B-25-ös kétmotoros bombázó mellett két legendás vadászgép is átrepül a légtéren, az egyik a „villásfarkú”, azaz ikertörzsű P-38 Lightning vadász, és a dögerős csillagmotorral repülő, sirályszárnyú Corsair, az F4U.

Veres Zoltán

Háromnegyed tizenkettő előtt tervezik Veres Zoltán műrepülő bemutatóját: ez is príma repülésnek ígérkezik, kissé lehetetlennek tűnő, olykor szinte humoros figurákkal. Majd ami eléggé meglepő, de tudjuk, hogy lehetséges: műrepülés forgószárnyassal, a Flying Bulls Cobra támadó helikopter előadásában.

A délelőtti-déli program Illés Tamás műrepülésével és egy nagygépes áthúzással folytatódik: A Wizz egyik A320-asa mutatkozik be közelről a budapesti közönségnek.

Ezután Imreh Lajos és az ő szépfestésű, szenzációsan felkészített Mi-2-es helikoptere következik, megintcsak forgószárnyashoz, pláne egy ilyen viszonylag koros és nehéz géphez képest egészen elképesztő bemutatóval, „Lujó” feltehetően szokásához híven füstölővel teszi még látványosabbá a programot.

Az ikertörzsű P-38 Lightning

Nincs dunai légiműsor ejtőernyősök nélkül: a Flying Bulls öt paplanosa egy Pilatus PC-6-osból ugrik ki a víz felett. Majd ismét egy meglepően mozgékony forgószárnyas következik, a Red Bull Bo-105-öse, végül két jet, egy koros L-29-es Delfin és egy kevésbé koros francia-német Alpha Jet, a keleti és a nyugati világ egy-egy kétüléses kiképzőgépe repül a Duna fölött.

A déli műsor ezzel zárul, délután még egy légi látványosság várható egy világhírű szereplővel:  a Bo-105-ös helikopterrel ezalkalommal Felix Baumgartner érkezik a Batthyány térre, az a szenzációs repülőember, aki 2012. október 14-én egy héliumballon alá függesztett kapszulában az új-mexikói Roswellből startolva a világrekordot jelentő 39 kilométer magasra emelkedett, majd a kapszulát elhagyva, szabadesésben zuhanva az első repülőgép nélküli emberként áttörte a hangfalat, végül pedig ejtőernyőt nyitva simán landolt a sivatagban.

...és az akrobata támadó helikopter, a Bell AH-1 Cobra

Délután kettőtől a földön mindenféle ugyancsak fantasztikus négykerekűek, leginkább remek sportkocsik felvonulása következik, a sofőrök egyike pedig az egykori világhírű Forma-1-es pilóta, David Coulthard lesz, de megcsodálható egy magyar világbajnok is, igaz, két keréken: Talmácsi Gábor.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek