Jelentős veszteséget könyvelhettek el tavaly az EU vasúttársaságai

iho/vasút   ·   2021.01.29. 15:00
cd_hungaria_ec

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Vállalkozás Közösségének (CER) adatai szerint összesen 26 milliárd euróval kevesebb bevétel folyt be a pandémia miatt.

A CER szerint a koronavírus-járvány jelentős hatással bírt 2020-ban az európai vasúthálózatra. A pandémia elsősorban a személyszállítást érintette, a teherforgalmat kevésbé, amelynek az elmúlt év második felében egy bizonyos szintig sikerült is mérsékelnie a veszteségeket. Összességében azonban jelentős a bevételkiesés. Habár a nyár folyamán az utasszámok elkezdtek emelkedni, az ősz folyamán a második hullámmal ismét visszaesést könyvelhettek el. A mélypontot a december jelentette ötven százalékos visszaeséssel – számol be a Railway Gazette.

A vasúti ágazat azonban bizonyítja rugalmasságát, továbbá kapacitást nyújt a világjárvány elleni küzdelem során a gazdaság helyrehozása érdekében. Alberto Mazzola, a CER ügyvezető igazgatója szerint jelenleg két sürgős feladattal kell szembenézni: helyre kell állítani Európa gazdaságát, valamint folytatni kell a globális kibocsátás csökkentését is. 2021 az Európai Vasút Éve, megfelelő idő felismerni a vasútnak azt a szerepét, melyet ezeken a területeken be tud és be kell töltenie.

Az Európai Unió huszonhét tagországa közül huszonöt rendelkezik vasúthálózattal – két kis szigetországban, Cipruson és Máltán már sok évtizede nem üzemel nagyvasút.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek