Jókora uniós hitelből fejlesztheti vasútját Horvátország

iho/vasút   ·   2024.02.16. 09:00
hzpp_6112

A horvát kormány egy 900 millió eurós kölcsönről írt alá megállapodást az Európai Beruházási Bankkal (EIB).

A pénz egy összesen 2,6 milliárd eurós (jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 1000 milliárd forintos) vasútfejlesztési programot támogat, ami körülbelül ötszáz kilométernyi regionális vasúti pálya felújítását és új járművek beszerzését célozza.

Az első 400 millió euró (150 milliárd forint) a napokban történt lehívásakor a horvát tengeri, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Oleg Butković elmondta, a hitel lehetővé teszi, hogy újabb vasútiinfrastruktúra-fejlesztési beruházásokat hajtsanak végre a helyi vonalak felújítása érdekében: olyan vonalakat korszerűsíthetnek, melyek nem részei európai közlekedési folyosóknak, így nem tudnak hozzájuk uniós támogatást szerezni.

Az Európai Beruházási Bank nyilatkozata szerint a hitellel segíthetnek Horvátországnak megbirkózni a közlekedési szektor szén-dioxid-mentesítésének és digitalizációjának kettős kihívásával. A vasút az egyik legbiztonságosabb, alacsony kibocsátású közlekedési mód, ezért büszkén támogatják az országot azon ambiciózus tervében, hogy korszerű vasúti rendszert hozzanak létre az emberek, a vállalkozások és a környezet javára, összhangban a zöldebb és biztosabb jövőre törekvő közös uniós célokkal – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a horvát vasút egyik új, hazai gyártású motorvonata. Fotó: Toma Bacic / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek