Jól vizsgázott a kamionstop Szegeden

iho/közút   ·   2012.04.27. 10:45

Igazi áttörést hozott a tavalyi tavasz Szeged számára a közlekedésben: április végén átadták a város új autópályáját, az M43-as Szeged–Makó közötti szakaszát – napi háromezer kamion forgalmától szabadult meg a város – írja a Szeged.hu.

Tavaly április közepére készült el a város második autópályája, az M43-as, amely hosszú évek után végre napi több ezer kamiont vezetett ki Szegedről, élhetőbbé téve a Tisza-parti várost. Európában is egyedülálló, hogy hat év alatt két autópályával is gazdagodjon egy település: Szeged így a főváros után Magyarország legjobban megközelíthető települése lett.

A sztráda, a szegediek által Móra Ferencre keresztelt új Tisza-híd, valamint a Makót elkerülő hét kilométeres főút kivitelezése 2008. július 18-án kezdődött, s 21 hónap alatt készült el. Az építési munkák költsége 61,1 milliárd forint volt, a teljes projekt pedig 85 milliárd forintba került, amelynek kétharmadát az Európai Unió támogatása fedezte.

2011. április 20-án indult meg a forgalom az M43-as autópálya Szeged és Makó közötti szakaszán, a városi közgyűlés pedig arról döntött, hogy május 15-től kitiltják az átmenő kamionforgalmat a városból. A döntés értelmében két korlátozott forgalmú övezetet alakítottak ki a belvárosban. A szegedi oldalon a nagykörúton belülre, az újszegedi oldalon pedig a Temesvári körút és a Tisza közötti területre egy éve nem hajthatnak be a hét és fél tonna megengedett össztömeg fölötti teherautók. A Tisza Lajos körút és a Tisza közötti területen pedig három és fél tonna fölötti össztömeg-korlátozást vezettek be, hogy csak az hajtson be tehergépjárművel a városba, akinek feltétlenül itt van dolga. Így az autópálya átadása után egyik napról a másikra eltűnt Szegedről a tranzitforgalom, a városlakók életminősége pedig jelentősen javul.

Kapcsolódó hírek