Jövőre kezdődik a Belgrád-Budapest vonal szerb szakaszának felújítása

MTI/iho   ·   2015.12.23. 13:52

Jövőre kezdik meg a Belgrád-Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának felújítását - hangzott el szerdán Újvidéken a magyar-szerb-kínai projekt bemutatóján. A szerb miniszterelnök, a közlekedésügyi miniszter, a kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság (NFRB) elnöke, valamint Kína és Magyarország belgrádi nagykövete Belgrádtól Újvidékig utaztak vonattal, hogy ismertessék a projekt kivitelezésének alakulását. Ez az út egyelőre körülbelül két órát vesz igénybe, a tervezett 2018-as befejezés után viszont a menetidő egy óra alá csökken. Aleksandar Vucic szerb kormányfő az út végén kiemelte, hogy a vasút felújításával még jobbá válik a szerb és a magyar nép, a két ország, Szerbia és Nyugat-Európa, valamint Magyarország, illetve Dél- és Kelet-Európa összeköttetése. Kiemelte, hogy a korszerűsítés után a vonatok a két főváros között lakott területen óránként százhúsz kilométeres, szabad pályán pedig száznyolcvan kilométeres sebességgel is tudnak közlekedni.

A vasútvonal szerbiai szakasza 184 kilométer, magyarországi szakasza pedig 166 kilométer hosszú. A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani. A projekt egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesznek részt benne.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek