Kecskeméti fejlesztések

iho   ·   2013.07.10. 08:50

Tovább folytatódik Kecskeméten a közösségi közlekedés fejlesztésének előkészítése. Bács-Kiskun megye székhelyén intermodális pályaudvar létesül, továbbá fejlesztik a közösségi közlekedést. A beruházás tervezése és előkészítése közel 1,8 milliárd forintba kerül, a pályázatra július 16-is várják az ajánlatokat – olvasható a kecskemet.hu oldalon.

A beruházás keretében a Rákóczi út tengelyében intermodális csomópont létesül, átalakítják a buszhálózatot, valamint új, környezettudatos telephelyet alakítanak ki a helyi forgalomban részt vevő autóbuszok számára.

A város főbb útvonalain, a fogadó csomópontok előtt, valamint a belvárosban a közösségi közlekedés előnyben részesül majd, ennek érdekében új buszsávok, csomópontok útvonalára vonatkozó tervek készülnek, és megtörténik a szükséges területek megszerzése. A projekt érinti az Izsáki út–Vízmű utca–Nagykörút, a Nagykörút–Budai kapu–Noszlopy park, a Kuruc körút–Noszlopy park–Szolnoki út szakaszokat, ahol az elkészülő tervek szerint állandó buszsáv létesül.

Az új intermodális csomópont mellett P+R parkolókat létesítenek. Erre három területet jelöltek ki: az 52. számú főút városi szakaszán, a Vízmű utca és a Nagykörút között körülbelül 60 férőhellyel, az Irinyi utcában a Széchenyiváros és a Nagykörút között 100 férőhellyel, a tervezett intermodális csomópontban pedig mintegy 90 férőhellyel. Minden P+R helyszínen biztosítható a biztonságos kerékpártárolás lehetősége, azaz B+R parkoló.

A projekttel párhuzamosan halad az új helyi környezettudatos autóbuszvonalak mentén az érintett megállóhelyek átépítése, az ITS utastájékoztatási rendszer kiépítése, ennek során 77 megállóhelyen helyezik ki az intelligens utastájékoztató berendezéseket. Szintén ezzel párhuzamosan halad a 25 környezettudatos busz beszerzése is. Az uniós és hazai forrásból megvalósuló beruházás összértéke eléri a 135 milliárd forintot.

Kapcsolódó hírek