Kerékpáros tengely Kőbányán: összekötötték az Üllői utat Óheggyel

iho/zöldút   ·   2023.12.25. 16:00
01_kobanya_kerekparut

Biztonságosan használható új kerékpárutak és -sávok, valamint a gyalogos közlekedés feltételeinek javulása teszi könnyebbé a közlekedést a X. kerületben. A Fővárosi Önkormányzat, a BKK és a kerület közös projektjének köszönhetően rövidebb idő alatt lehet elérni a jelentősebb közlekedési csomópontokat, iskolákat, üzleteket, a Szent László teret, valamint a zöldövezeteket is.

A karácsony előtt befejezett beruházással a Kőér utca–Gitár utca tengelyen kerékpársávok létesítésével mindkét irányban egybefüggő kerékpáros útvonal valósult meg a Sörgyár utca és a Gyömrői út között, közvetlen kapcsolatot teremtve az Üllői út és Óhegy között.

Kőbánya központjában, a Kőrösi Csoma Sándor úton a Halom utcáig már meglevő létesítmények folytatásában épült kerékpárút az Előd utcáig, ezen keresztül elérhető a Harmat utcai kerékpárút.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat!(fotók, térkép: BKK)

A kerület központja és az Újhegyi lakótelep közötti eljutást segíti, hogy a Harmat utca régebbi kerékpárút-szakaszait felújították, a hiányzó részeken pedig kerékpársávok létesültek. Így ezen a vonalon az Örs vezér terétől biztonságosan el lehet kerékpározni a Sibrik Miklós útig.

A biztonságosabb közlekedés érdekében több utcával bővült a meglévő 30 kilométer/órás zóna, valamint több helyen parkolósávokat alakítottak ki és felújították a gyalogátkelőket.

A fejlesztések célja, hogy egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett – akár a közösségi közlekedéssel kombinálva is. A most megvalósult beruházásoknak köszönhetően minden korosztály könnyebben intézheti mindennapi ügyeit, járhat munkába, óvodába, iskolába kerékpárral.

A beruházás során a BKK

  • kerékpársávokat alakított ki a Gitár utcában és a Kőér utcában a Gyömrői út és a Sörgyár utca közötti szakaszon, valamint a Harmat utcában,
  • biztonságosabbá és könnyebbé tette a kerékpáros átkelést a Kőér utcai vasúti átkelőnél,
  • kerékpárutat épített a Kőrösi Csoma Sándor út két oldalán a Halom utca és Előd utca, valamint a Halom utca és Bánya utca közötti szakaszon,
  • a Korponai utca–Kolozsvári utca–Harmat utca-Kőrösi Csoma Sándor út által határolt területen és az Óhegy park környezetében új forgalomtechnikai kialakítással segíti a kerékpárral közlekedőket,
  • forgalomcsillapított övezeteket alakított ki,
  • egyirányú utcákat nyitott meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak, valamint
  • automata kerékpárosforgalom-számláló berendezéseket telepített a Gyömrői úti vasúti átjáróban és a Kőrösi Csoma Sándor úton.

A műszaki átadás-átvételi eljárás – és ezzel a kivitelezési munka – 2023. december közepén befejeződött.

Rövidebb idő alatt elérhetők a fontosabb közlekedési csomópontok is

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak megépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jöttek létre a kerületen belül:

  • rövidebb idő alatt elérhetők a kerület központjában lévő köz- és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok, a Szent László tér és a zöldövezetek, például az Óhegy park,
  • a fejlesztés részeként több egyirányú utcán biztosított a kétirányú kerékpáros közlekedés, valamint
  • bővült a forgalomcsillapított övezetek területe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek