Kerékpárút épült Mátészalka és Jármi között

MTI   ·   2012.11.30. 16:32

A helyiek munkába járását segítő úgynevezett hivatásforgalmú kerékpárút létesült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalka és Jármi között. Az átadóünnepséget november 30-án tartották.

Győrfiné Papp Judit, Jármi független polgármestere az eseményen elmondta, az 1,8 kilométer hosszú, Mátészalkáig tartó kerékpárút a 49-es főút mellett épült meg, segítségével biztonságosabban közlekedhetnek, járhatnak munkába az ott élők.

Hozzátette: a mintegy 1200 lelkes településen vezet keresztül a kanyargós és a lakóházak miatt szűk keresztmetszetű, a csengersimai magyar-román határátkelőhely felé vezető 49-es főút, amely a rendőrségi statisztikák szerint is igen balesetveszélyes. Az adatok szerint Jármin jelentős a tranzitforgalom. A községen naponta átlagosan több mint kilencezer jármű halad át, emiatt az elmúlt években több halálos kimenetelű gázolás történt.

A nagy forgalom miatt szükségessé vált egy kerékpárút építése, a fejlesztéshez az önkormányzat uniós támogatást vett igénybe. A beruházás összköltsége csaknem 87 millió forint volt, ahhoz száz százalékban uniós támogatást kapott a projektgazda helyhatóság – közölte a polgármester.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: a 2014 és 2020 közötti megyei fejlesztési stratégiában is kiemelt szerepet kap új kerékpárutak építése, a megkezdett beruházások befejezése, illetve a hivatásforgalmú hálózat összekapcsolása a turisztikai célból épített kerékpárutakkal.

A kerékpárút kivitelezési munkálatai márciusban kezdődtek meg, a műszaki átadás és átvétel a napokban zajlik.

Kapcsolódó hírek