Kerékpárutak épülnek, kétirányú kerékpáros-forgalom lesz egyirányú utcákban Budapest XV. kerületében

iho/zöldút   ·   2023.02.20. 09:05
01_kerekparut_xv

Elkezdődtek a kivitelezési munkák: idén nyárra biztonságosan kerékpározható útfelületek jönnek létre. A beruházásnak köszönhetően a kerület lakosai kerékpárral is könnyen eljuthatnak majd a helyi iskolákig, óvodákig, valamint biztonságosabban elérhetik a környék üzleteit és a közösségi közlekedés fontosabb megállóhelyeit.

A most kezdődő fejlesztések célja, hogy hozzájáruljanak az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, és egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, óvodába vagy iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak, illetve egyre többen döntsenek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Szempont volt még, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek is.

Kattintson képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: BKK)

A beruházás során a BKK

  • forgalom- és sebességcsillapítási fejlesztéseket hajt végre,
  • kerékpársávot alakít ki, és kisebb korrekciókat végez, hogy lehetővé tegye, illetve elősegítse a Széchenyi úti, a Szent Korona útjai, a Wesselényi utcai, valamint az Arany János utcai gyalogos-felüljáró megközelítését,
  • egyirányú utcákat nyit meg a kétirányú kerékpáros-forgalomnak,
  • közterületi átalakításokat végez, ezeknek köszönhetően könnyebben és biztonságosabban lehet kerékpárral megközelíteni a Széchenyi téri Czabán Általános Iskolát.

A XV. kerületi beruházás egy nagyobb fejlesztési program része; Pesterzsébeten november végén kezdődött a kivitelezés. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program keretében összesen bruttó 8 milliárd 220 millió forint jut közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztésekre Budapesten. A BKK ebből – a tartalékkerettel együtt – bruttó 261 millió forint támogatást használhat fel a XV. kerületben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.