Kerkékpárlopási hullám Makón

iho/zöldút   ·   2012.08.22. 11:24

Az elmúlt hónapban majdnem annyi kerékpárt loptak el Makón, mint a megelőző fél évben összesen. Szerte a megyében hasonló a helyzet – bár a rendőrök Makón és Hódmezővásárhelyen is fogtak el tolvajt – adja hírül a Délmagyar.online.

Megdöbbentő tapasztalatra tett szert a portál egyik olvasója, a makói Diós Judit: miután az egyik közösségi oldalon közhírré tette, hogy ellopták a drága, Cruiser márkájú kerékpárját a Posta utcán, rövidesen 5 olyan ismerőse jelentkezett, aki hasonlóképpen járt. A történtek után úgy gondolja, megugrott a városban a biciklilopások száma. Ismerősei között volt, aki a boltba ugrott be mindössze pár percre, és le sem lakatolta a kétkerekűt, de olyan is, akihez betörtek, és az udvaráról vitték el. A közös vonás az esetekben az, hogy mindegyik bicikli több tízezer forintos, márkás gép volt.

Azt, hogy megszaporodtak a kerékpárlopások, Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. Elmondása szerint Makón az elmúlt egy hónapban majdnem annyi kerékpárt loptak el, mint amennyit a megelőző fél évben; az elmúlt hetekben nem volt olyan nap, amikor legalább egy bejelentés ne érkezett volna. A dolog különösen azért megdöbbentő, mert úgy tűnt, a Maros-parti városban csökken a biciklilopások száma. 2010-ben 130 drótszamarat loptak itt el, tavaly már csak 70-et. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a kerékpárlopások számának nyári emelkedése nem makói specialitás, hasonló a helyzet az egész megyében.

A rendőrség amellett, hogy kéri a tulajdonosokat, mindig zárják valamihez hozzá a biciklit, arra is biztat, hogy mindenki jelentse a lopásokat. Bár erre sokan legyintenek, épp a tegnapi lapban számoltunk be arról, hogy egy éjszakai igazoltatás eredményeként két kerékpártolvajt fogtak el a hódmezővásárhelyi rendőrök. Történt hasonló eset a napokban Makón is: az illető azért lett gyanús, mert úgy tolt egy kerékpárt, hogy annak a hátsó kereke nem forgott, le volt lakatolva. A tettest lakossági bejelentések, valamint a térfigyelő kamerák segítségével kapták el.

Kapcsolódó hírek