Két hibrid Vectront vesz a CFI

iho   ·   2014.02.18. 21:15
400px_vectron

A Compagnia Ferroviaria Italiana S.p.A. (CFI) február közepén jelentette be igényét két hibrid Vectronra. A teherfuvarozó társaság lett így az első olasz cég, ami az úgynevezett Last Mile („utolsó mérföld”) technológiát alkalmazó Siemens-mozdonyokat használhatja – írja a Global Rail News. A CFI egyébiránt második alkalommal szavaz bizalmat a német gyártónak: előzőleg 2011-ben vásároltak két ES64U4-es Taurust, amik jelenleg E190 321 és E191 322 pályaszámokon futnak.

A Last Mile lényege, hogy az alapvetően egyen- és/vagy váltóáramról üzemelő Vectronokat felszerelik egy gyengébb teljesítményű dízelmotorral is, így az üzemeltető gépcsere nélkül használhatja a járműveket például a villamosítatlan iparvágányokon is. A technológia megvalósításához persze nagymértékben hozzájárul a mozdonysorozat moduláris szerkezete is, aminek köszönhetően a Siemens könnyen a megrendelők egyedi igényeihez szabhatja a járműveket.

A Vectron-mozdonyok 2014 végétől már nemcsak a német, lengyel és skandináv síneket koptatják, hanem Olaszországban is megjelennel a CFI-nek köszönhetően<br>(fotó: Siemens)

A CFI hibrid Vectronjai 5200 kilowatt teljesítményre lesznek képesek, egyenáramról üzemelhetnek, üzemi sebességüket százhatvan kilométer per órában korlátozzák. A két mozdonyt a Siemens münchen-allachi üzemegysége építi meg a következő hónapok során; a CFI várhatóan az év második felében veheti át azokat. A Vectronok érkezéséig a vasúttársaság kibérli a Siemens legutolsó, még eladó ES64F4-esét, az E189 823 pályaszámú villamos mozdonyt – számol be a Railcolor.net.

A Siemens eddig kilenc társaságtól összesen százharmincnál is több Vectronra kapott megrendelést. A legnagyobb üzletet a finn VR Group jelenti: a skandináv ország államvasútja nyolcvan, szintén Last Mile-verziójú villamos mozdonyt igényelt. Az eddig elkészült Vectronok összesen már több mint kétmillió kilométert tettek meg.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Vasút Nagyvasút

Személyvonat siklott ki Lengyeltótiban

MÁV/iho   ·   2024.06.18. 10:20

A Desiro három tengellyel lépett ki a sínekről. A Kaposvár–Fonyód vonalon és a Helikon interrégióknál jelentős késéssekkel kell számolni. Az eseményhez a dombóvári segélyvonat vonult ki.