Két kerékkel vaskerékre

iho   ·   2014.02.07. 16:45
bringa2cim

A vasúttársaság szerint nemcsak a biciklizők száma nőtt, de a vonattal utazók is egyre többen vannak. A Nyugatiban eddig is ott lehetett hagyni biztonságosan a biciklit, most már a Déliben és a kelenföldin is, tavasszal pedig a Keleti pályaudvarnál is épül kerékpártároló.

A Nyugatiban az első vágány mellett 2009 óta huszonkét férőhely áll rendelkezésre a kétkerekűeknek, ezt bővítették most újabb hússzal a ceglédi váróterem előtt, a 17-es vágány melletti szabad területen.

(Fotók: MÁV Start)

A Déli pályaudvaron tizenhat támasz várja a bringás utasokat a Krisztina körút felőli oldal utcaszintjénél. A kelenföldi állomáson már negyven biciklit lehet elhelyezni az épület előtti téren.

A beruházás saját forrásból történt, a három pályaudvaron a kivitelezés költsége közel nettó ötmillió forintba került. A kivitelezési munkák 2013 októberében kezdődtek, nemrég a műszaki átadás is megtörtént. A Keleti pályaudvaron a közeljövőben – amikor a Baross teret ismét megnyitják – húsz tároló kialakítására van lehetőség, a Kerepesi út felőli oldalon.

A vasúttársaság fontosnak tartja a kerékpáros és a vasúti közlekedés összehangolását. A fővárosban és az agglomerációs térségben 2010–2013 között közel ezer kerékpáros-parkolóhely (B+R) létesült a vasútállomásokon és a megállóhelyeken, illetve további mintegy négyezer tároló kialakítása szerepel a tervek között. Egyre több ingázó érkezik ugyanis az elővárosi vasútvonalakról Budapestre, akik bringájukat a vasútállomáson kívánják hagyni és tárolni a munkaidejük alatt.

A biciklis utasoknak kedvez az is, hogy kerékpároskocsik is vannak, erre több százmillió forintot fordított a MÁV az utóbbi években.

További érdekesség, hogy a járművek nyáron a Balaton északi partján közlekednek, nyári szezonon kívül a Duna-kanyar felé veszik az irányt.

A beszerzés alatt álló negyvenkét FLIRT villamos motorvonatban is lesz kerékpárszállító szakasz, ez is szempont volt a beszerzés során. A MÁV azt ígéri, hogy folyamatosan fejleszteni fog, a tervek szerint a jövőben valamennyi vonaton lehet majd bringát szállítani.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek