Két nap alatt két baleset Kelet-Szlovákiában

Korcsmáros Gábor   ·   Frissült: 2023.04.22. 10:03
KE1

Eperjesen és Kassán történt két egymást követő napon vasúti baleset. 

Az Eperjesről (Prešov) Alsómihályiba (Michaľany) közlekedő, 8527-es személyvonat 460.043-as pályaszámú Pantográf vezérlőkocsija kisiklott a kassai vasútállomás első peronjának tizenegyedik vágányán. A vonat Eperjes felől érkezett a kassai vasútállomásra, ahol érkezéskor kisiklott, kidöntötte az előfűtő oszlopot. Szerencsére nagyobb baj nem történt, személyi sérülésről nincs hír, a felsővezeték-oszlopok is a helyükön maradtak. A szerelvény az egyike az utolsó, még forgalomban lévő 460-as sorozatú szerelvények közül. Ezzel a balesettel talán ennek is megpecsételődött a sorsa, hiszen pótalkatrészeket már nagyon nehéz találni, vagy gyártani a hetvenes években gyártott járműhöz.

A baleset okait vizsgálják. Kassa vasútállomásának felújítása zajlik éppen, amiből akár arra is következtethetünk, hogy az infrastruktúra rossz állapota okozhatta a balesetet. Nemrég arról cikkeztünk, hogy a csehek besokalltak a nagyon rossz vasúti pályaállapotok miatt Szlovákiában, és nyílt levélben szólították fel a vasúti infrastruktúra kezelőjét, hogy tegye rendbe az áldatlan állapotú vasúti pályákat és csomópontokat.

Andrej Doležal közlekedési miniszter április 20-án egy facebook live streamben reagált legutóbb a vasutak alulfinanszírozására, elismerve, hogy valóban rossz állapotok uralkodnak a szlovák vasúthálózaton. Elmondta, hogy sajnos hosszú évek óta ugyanannyi pénzt különítenek el a vasúti pályák karbantartására és üzemeltetésére, ami reálértékben évről évre kevesebb. A szlovák vasúti infrastruktúrakezelő vállalat (ŽSR) is kijelentette, hogy közismert a vasúti cég alulfinanszírozásának ténye. Csak ebben az évben további 33 millió euróra lenne szüksége a vállalatnak ahhoz, hogy orvosolják a fenntartás alulfinanszírozottságából fakadó áldatlan állapotot. Több százmillió eurós belső infrastrukturális adósság keletkezik évről évre, ami persze halmozódik.  

Sajnos nem ez az egyetlen vasúti baleset Kelet-Szlovákiában a napokban. Csütörtökön egy komolyabb baleset is történt, amikor egy gyorsított személyvonat elé hajtott egy kamion a vasúti átjáróban, Eperjes határában. Ez a baleset is szerencsés kimenetelű volt, hiszen csak könnyebb sérüléseket szenvedett a mozdonyvezető és egy utas. Első látásra azért elég csúnya balesetnek tűnt, sőt a szlovák rendőrség és több közlekedési szövetség is elrettentő példaként osztotta meg a balesetről ipari kamerával készült videót. 

(fotók: railpage.net)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek