Két napra leállt az Adria Airways

MTI   ·   2019.09.24. 14:08
cim

Az Adria Airways közleménye szerint a cég azért döntött járatai törléséről mindhárom bázisán, Ljubljanában, Tiranában és Pristinában, mert nem tudott "friss pénzt" szerezni az üzemeltetéshez. A légitársaság a befektetőkkel közösen intenzíven dolgozik a megoldáson. Az összes érintett célja, hogy az Adria Airways ismét működjön. A felfüggesztésről szóló döntést kevesebb, mint egy héttel azt követően hozta meg a vállalat, hogy a tartozásai miatt két Bombardier CRJ900 típusú repülőgépének bérleti szerződését felmondták.

Egyelőre két napig nem szállnak fel az Adria Airways gépei (kép forrása: iho archív)

A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára. A 4K Invest befektetési alap 2016 óta az Adria Airways közel száz százalékos tulajdonosa. A 4K Invest a felvásárlást követően eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli azokat. Az Adria Airways flottájában tizenkét Bombardier található.

Médiajelentések szerint a vállalat hatvanmillió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé. Alenka Bratusek közlekedés miniszter múlt csütörtökön a sajtónak úgy nyilatkozott: nincs lehetőségük megmenteni a légitársaságot. A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint az szlovén állam tíz évig nem nyújthat újabb segítséget a cégnek.

A Brnik repülőtérről tizenkét légitársaság több mint kétszázhatvan járatot indít hetente huszonhét célállomásra, húsz országba. Az Adria Airways légitársaság szállítja a Ljubljanán keresztül utazók ötvenkét százalékát.

A szlovén sajtó arról cikkezett, hogy az Adria Airways tavaly óta működik veszteséggel, de amennyiben csődbe jut, a szlovén kormány hajlandó társfinanszírozni olyan másik légi fuvarozót, amely összeköti Ljubljanát Brüsszellel, Frankfurttal, Pristinával, Szkopjéval és esetleg más célállomásokkal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek