Két új vasútvonal épülhet Szlovákiában

Korcsmáros Gábor   ·   2023.04.29. 18:00
zsr2

A Pozsony környéki demográfiai változásokhoz igazodva Pozsonyszőlős és Bazin, illetve Lamacs és Lozornó között épülhet új vasútvonal. 

Pozsony vonzáskörzetében az utóbbi években jelentősen nőtt a népesség, több új lakónegyed, szatelitvárosok jöttek létre, amelyek átalakították a korábbi lakossági mobilitási igényeket. A jelentős mértékű urbanizáció megnehezítette a közlekedést, az ingázók mozgását. Szakértők szerint a megoldást két új, regionális vasútvonal megépítése jelentené. A két teljesen új építésű vasútvonal Pozsonyszőlős (Vajnory) és Bazin (Pezinok), illetve Pozsony-Lamacs (Lamač) és az erdőháti Lozornó település között jönne létre. A közlekedési minisztérium, a Pozsonyi Kerület (megye) és a szlovák vasúti infrastruktúra kezelője (ŽSR) együttműködési megállapodást kötöttek, hogy a jövőben a megvalósítást célzó projekteket előkészítsék. 

Andrej Doležal közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre még semmi sem biztos, az új vasútvonalak megépítése még csak elméleti szándékként fogalmazódott meg, viszont tény, hogy nagy szükség lenne rá. Az egyik új regionális vasútvonal Pozsonyszőlősnél ágazna el Horvátgurab (Chorvátsky Grob) és Tótgurab (Slovenský Grob) érintésével Bazin felé, a másik vasútvonal pedig Pozsony-Lamacs megállóból ágazna ki Pozsonybeszterce (Záhorská Bystrica) és Stomfa (Stupava) érintésével Lozornó (Lozorno) irányába. Van még egy tervben lévő új vasútépítési projekt is, ami ugyancsak elméleti terv fázisában van, ez Nyitrát kötné össze Tornóccal. Mindegyik projekt a finanszírozási lehetőségektől függ, s attól, hogy a szeptemberben esedékes előrehozott parlamenti választások után felálló új szlovák kormány mennyire fog majd foglalkozni a vasútépítési projektekkel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek