Két újabb transzformátor alállomás újult meg és még kettőt újítanak fel

iho/vasút   ·   2021.12.16. 15:20
00_erd_trafo_nif

A NIF Zrt. beruházásának célja az elavult műszaki színvonalú alállomások korszerűsítése, a vasúti forgalom növekedéséhez szükséges teljesítménybővítés és az újonnan villamosított vasútvonalak kiszolgálása.

A vasúti transzformátor-alállomások garantálják a kapcsolatot az országos villamosenergia-hálózat, valamint a vasúti felsővezetékrendszer között. A NIF Zrt. 2016 novemberében indította el alállomás-fejlesztési programját, amely a már meglévő villamosított vasútvonalak vonatszámnövelésének is egyik alapja.

A kivitelezésre elindított hat alállomásból négy teljesen elkészült. Korábban a szerencsi alállomás kapacitásbővítése tette lehetővé a Mezőzombor–Sátoraljaújhely közötti vasúti pálya villamosítását, így jöhetett létre a Budapest és Sátoraljaújhely közötti rendszeres, mozdonycsere nélküli IC-közlekedés. Szabadbattyán alállomás rekonstrukciója az észak-balatoni 29-es vasútvonal Balatonfüredig történő villamosításával egyidőben valósult meg és szintén hozzájárult a gyorsabb, sűrűbb vasúti közlekedés megteremtéséhez.

A most befejeződött Ebes és Érd alállomásokon szintén nagyobb teljesítményű – alállomásonként kettő-kettő 16 MVA – transzformátorokat építettek be, illetve ehhez kapcsolódóan Ebes alállomást teljesen felújították, míg Érden a 30a vonali kitápláláshoz szükséges alállomási részt építették át.

Jelenleg két további alállomás, Vác és Újszász teljes átépítése zajlik. A projekt várhatóan 2022. negyedik negyedévében fejeződik be.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, európai uniós forrásból valósul meg. Érd alállomás kivitelezési munkáit a Siemens Mobility Kft. végezte nettó 1 milliárd 326 millió 45 ezer 117 forint összegben, míg Ebes alállomás rekonstrukcióját a Vasútvillamosító Kft. valósította meg nettó 1 milliárd 743 millió 464 ezer 41 forint összértékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek