Kínai hordozók: a hadikiállítás, a hotel és a fegyver

iho/repülés   ·   2012.03.13. 20:00
cim

Kína még az idén rendszerbe állítja első repülőgép-hordozóját – közölte a haditengerészet egy magas beosztású tisztje a parlament ülésszakához kapcsolódóan. Valójában Kínának nem egy, hanem három egykori szovjet építésű hordozója van, a volt Varjag, a volt Kijev és a volt Minszk. A hadrendbe álló hajóegység ezek közül a Varjagból újjáépített hordozó, míg a másik kettő ma már nem számít fegyvernek.

A lecsupaszított Varjag vontatókötélen <br>(fotó: wikimedia)

Mint ahogy arról nemrég az iho/repülés is beszámolt, a kínai haditengerészet Shi Lang nevű hagyományos meghajtású repülőgép-hordozójának fedélzetéről várhatóan az orosz hajófedélzeti nehéz vadászbombázó, a Szu–33-as helyi másolataként elkészült Shenyang J–11-es üzemel majd.

Az MTI összeállítása szerint a hajó, amely tavaly óta négyszer járt tengeri próbaúton, jelenleg az északkelet-kínai Talien (Dalian) kikötőjében horgonyoz életnagyságú repülőgépmodellekkel a fedélzetén. Az egykori ukrán Varjagot a tervek szerint az idén rendszerbe állítják – közölte Hszü Hung-meng (Xu Hongmeng), a kínai hadsereg haditengerészetének főparancsnok-helyettese.

A Kijev...

A szovjet hajó vázára épített repülőgép-hordozó tavaly augusztus 10-én hagyta el először ötnapos futáspróbára a kikötőt. A China Daily információi szerint a jövőben nem tartozik majd egyetlen flottához sem, és folyamatosan úton lesz.

Az Admiral Kuznyecov osztályú repülőgép-hordozó építését 1985-ben kezdték meg, és 1992-ben – a Szovjetunió felbomlása után – felfüggesztették. A 304,5 méter hosszú, 58 ezer 500 tonna vízkiszorítású hajóról lényegében mindent eltávolítottak. A Varjag nevet 1990-ben kapta.

...és a Minszk mostani kínai horgonyzóhelyén

1998-ban hajtóművek, kormánylapátok nélkül adták el Ukrajnában árverésen egy makaói cégnek, hivatalosan egy „vízi kaszinó” céljára. Kínába szállítása után a vásárló fantomcég állítólag tönkrement, és a hajó a talieni kikötőbe került.

A Tianjin Aircraft Carrier Hotel elnöki lakosztálya <br>(fotó: Xinhua)

A távirati iroda adataival ellentétben nem ez, hanem az egykori Kijev hordozó talált meglepő új funkciót időközben ugyancsak Kínában – és sokkal békésebbet: hamarosan megnyitják, mint Kína első repülőgép-hordozó luxusszállóját Tianjinban. Egyes értékelések szerint a szobák minden pazar berendezésük mellett kicsit furcsán alacsony mennyezetűek, és lakóik tán elsőre hiányolják majd a természetes fényt, az ablakokat, merthogy a hajó szerkezetét nem alakították át a szálloda berendezése érdekében. De a hely különlegessége nyilván kárpótol majd mindezért, és a szálloda mind a 148 szobáját és lakosztályát jó pénzért tudják majd kiadni a tulajdonosok.

Harci gépek az egykori Minszk fedélzetén <br>(fotó: wikimedia)

A harmadik, Kínába került hordozóról, az egykori Minszkről kevesebb szó esik: ezt a hajót eredetileg dél-koreai üzletemberek vették meg, majd adták el Kínába. A fedélzetén érdekes haditechnikai kiállítás várja a látogatókat Shenzen kikötőjében, fedélzetén egykori szovjet és kínai repülőgéptípusok példányaival, étteremmel és boltokkal.

Kapcsolódó hírek