Kiss lépés a ZSSK-nak, nagy lépés az utasoknak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.12.17. 15:00
ZSSKISS

Négy Stadler Kiss szerelvényt rendel a ZSSK a Pozsony környéki vasútvonalak kiszolgálására. 

A nyugat-szlovákiai régióban, főleg a pozsonyi agglomerációban új vonatok állnak forgalomba hamarosan. A szlovák személyszállító vasúttársaság, ZSSK december 16-án írt alá szerződést négy Stadler Kiss típusú, hatszekciós villamos motorvonat beszerzésére. A szerelvényeket 2023-ig kell leszállítania a gyártónak a Stadler Polskának. A mi Kisseinkhez hasonló, kétszintes villamos motorvonatok a Pozsony környéki vasútvonalakon, annak tágabb körzetében teljesítenek majd szolgálatot

  • a Pozsony−Zsolna,
  • a Pozsony−Jókút−Leventevár (Břeclav),
  • a Pozsony−Érsekújvár és
  • a Nagyszombat−Galánta

szakaszokon. 

A szerelvények maximális sebessége 160 kilométer/óra, lényegében ugyanolyan paramétereik vannak, mint a mi Kiss szerelvényeinknek, tehát lesz wifi, modern utastájékoztató- és kamerarendszer, automatikus utasszámláló. Tizenöt kerékpár fér majd el a vonaton, és a Škoda Transportation által gyártott emeletes ingavonatokkal ellentétben ezeken lesz egy harminc férőhelyes első osztályú szakasz is; a vonat összesen 611 utas befogadására alkalmas. A ZSSK a négy emeletes szerelvényért 76 millió 950 ezer eurót fizet, aminek legnagyobb részét uniós forrásokból fedezi. 

A Stadler a cseh Škoda Transportationt előzte meg a versenypályázatban, viszont van egy csavar is a dologban: a Stadler ugyanis a hazai ruttkai járműjavítóval (ŽOS Vrútky) szerződött le, hogy beszállítóként ők adják a szükséges rádióállomásokat, utastájékoztató berendezéseket, és garantálják a típusengedély megszerzését Szlovákiában.
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek