Kolozsvártól Egeresig három és fél év alatt kell felújítani a pályát

iho/vasút   ·   2022.10.26. 09:00
00_elesd_vasutallomas

A Railworks társulás nyerte a Kolozsvár–Biharpüspöki vasútvonal első szakaszának korszerűsítésére kiírt pályázatot.

A francia Alstom és a román Arcada társaság Railworks társulása nettó 1,6 milliárd lejes (134 milliárd 400 millió forint) ajánlatot tett a Kolozsvár–Egeres pályaszakasz villamosítására és felújítására. A tervezési és kivitelezési munkálatokat negyvenkét hónap alatt kell elvégeznie. A felújított pályán a személyvonatok 160 kilométer/órával, a tehervonatok 120 kilométer/órás közlekedhetnek. Felújítják az állomásokat is, a peronokat mindenütt megemelik, és hidakon vagy alagutakon keresztül teszik elérhetővé. A pályafelújítást az EU által biztosított helyreállítási forrásokból finanszírozzák.

Oana Branzan, a CFR SA szóvivője elmondta: a Kolozsvártól a magyar–román államhatárig vezető 166,2 kilométeres vasútvonalat négy szakaszra osztották. A mostani az első, amelyen kihirdették a közbeszerzés nyertesét, ám a következő időszakban a további három szakaszról is döntés várható. A szóvivő megjegyezte, hogy a szerződést akkor lehet majd aláírni a Railworks társulással, ha a versenyben alulmaradt pályázók nem óvják meg a most kihirdetett határozatot.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek