Komp a Dráván: megkérdezik a lakosságot

MTI   ·   2013.08.27. 16:39

Előkészítik a Vejti és Podravska Moslavina közötti drávai kompátkelő megépítését, felmérik az igényeket, és megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, de egyelőre nem tudni, mikorra és mennyi pénzből készülhet el az átkelő – ez derült ki Baranya megye útügyi miniszteri biztosának nyilatkozatából.

A fejlesztésről többször egyeztetett nyáron Magyarország és Horvátország, a rendőrök pedig megkérdezik a magyar-horvát határon átlépőktől, hogy használnák-e a vejti átkelőt – mondta Csizi Péter Drávaszabolcson.

A felmérést a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése követi, azt azonban még nem tudni, hogy az átkelő mikorra, mennyi pénzből készül el. A kormány áprilisban, a baranyai Kémesen tartott ülésen döntött a dél-baranyai Ormánsághoz tartozó Vejti kompkikötőjének építéséről.

Csizi Péter azt mondta: a kormány fontos feladatnak tekinti új határátkelőhelyek nyitását, azért is, mert míg Magyarország határszakaszán átlagosan 24-25 kilométerenként van határátkelő, addig Nyugat-Európa országaiban ez 1,5-4 kilométer.

Tiffán Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, az Ős-Dráva-program összehangolásáért felelős kormánybiztos reményét fejezte ki, hogy a vejti kompátkelő megkönnyíti majd az Ormánságban élő horvát és a Horvátországban élő magyar kisebbség utazását, hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, az áruforgalom és a turizmus erősödéséhez.

Kapcsolódó hírek