Kopp Miklós az UIC új árufuvarozási igazgatója

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.12.09. 11:26

Kopp Miklóst, a Hungrail ügyvezető igazgatóját választotta az UIC (Vasúti Világegylet) árufuvarozási igazgatónak – jelentették be a szervezet csütörtöki párizsi világkonferenciáján.

Az UIC júniusban küldött ki egy felkérést a körülbelül kétszáz tagvállalatának, ebből nyolcan jelentkeztek a posztra. Végül Kopp Miklóst találták a legalkalmasabbnak, kinevezése 2012. január 1-jétől három évre szól – mondta el az ihónak a frissen kinevezett igazgató. Kopp Miklós elődje: a DB Netz vállalat egyik vezetője, Oliver Sellnick.

Az igazgatóság foglalkozik minden olyan kérdéssel, ami az árufuvarozáshoz kapcsolódik, a teherkocsik rakodási szabályaitól a fuvarlevelekig. Az egyik feladat például a papír nélküli, elektromos fuvarlevelek kérdésének megoldása lesz – nyilatkozta Kopp Miklós.

Kiemelt jelentőségű feladat, amire nagy hangsúlyt fektet az UIC: az Ázsia és Európa közötti vasúti kapcsolatok fejlesztése. Nagyon sok áru még mindig hajón érkezik, meg kell szervezni a kelet-nyugati áruforgalmi folyosót – emelte ki Kopp Miklós.

Az UIC-nél az elmúlt években még szakértőként sem volt magyar kiküldött, ezért a kinevezés közlekedésdiplomáciai szempontból sikernek számít – hangsúlyozta.

A Hungrail igazgatósága már foglalkozik a pótlással, várhatóan 2012 februárjában döntenek az új ügyvezető igazgató személyéről.

Az oroszul, angolul beszélő 58 éves mérnök-közgazdász 2011 áprilisában a MÁV Csoporthoz tartozó Záhony-Port Zrt. vezérigazgatói posztjáról igazolt át a Hungrailhez. Korábban a Dunaferr Portolan Kft. kereskedelmi igazgatója, azelőtt a Mávtranssped Kft. vezérigazgató-helyettese, illetve a Pancis Kft. ügyvezető igazgatója volt. Pályája erősen kötődik a MÁV-hoz, ahol megszakításokkal 1976-tól 1986-ig különböző beosztásokban dolgozott. 1986 és 1990 között a Külkereskedelmi Minisztérium nemzetközi fuvarozásért felelős osztályának munkatársa volt.

Dr. Kopp Miklós<br />(fotó: Hungrail)

Kapcsolódó hírek