Körforgalommá építik át a 71-es főúton a keszthelyi északi elkerülő egyik kereszteződését

iho/közút   ·   2021.05.21. 09:20
00_71-es_korforgalom

Még biztonságosabb lesz a Rezi úti csomópont.

A NIF Zrt. beruházásban 2013-ban valósult meg a 71-es főút Keszthely északi elkerülő szakaszának építése, amelynek részeként a Rezi úton járműosztályozós csomópontot alakítottak ki. Az elmúlt időszakban a balesetek számának emelkedése miatt, az előkészítési, tervezési feladatok lezárását követően megkezdődött a csomópont egysávos körforgalmú csomóponttá való átépítése.

A kivitelezés során a 71-es főúton 348 méter hosszban, a 73162-es j. Rezi bekötő úton 237 méter hosszban avatkoznak be. Összességében 585 méter hosszúságú útszakasz átépítése valósul meg, emellett 181 méter hosszban épül ki kerékpárút.

(fotók: NIF Zrt.)

A bontandó aszfalt mennyisége mintegy 924 köbméter, a beépítendő aszfalt mennyisége 616 köbméter, ezzel együtt összességében 3763 köbméter föld kerül mozgatásra és 5245 négyzetméteren rézsűt alakítanak ki és füvesítenek is. A projekt keretében továbbá 1256 cserjét is elültetnek. A települések közötti jelentős kerékpáros forgalomra tekintettel a tervek kiegészültek a már említett fizikailag elválasztott, 181 méter hosszú kerékpárúttal, amely a 73162. j. úttal párhuzamosan, észak–déli irányban haladva biztosítja a tervezett csomópontban a kerékpárosok biztonságos átvezetését.

A projekt része továbbá az előírásoknak megfelelően a közvilágítás létesítése, a Rezi úti csomópont megvilágítása is. A beruházás befejezésének várható időpontja 2021. november vége.

A kivitelezés a rendkívül nagy forgalmú 71-es főutat érinti, a kivitelezés befejezéséig forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban, amely az idegenforgalomnak jelentős időszakban fokozott türelmet igényel a gépjárművezetőktől.

Első ütemben a csomópont környezetében a 71-es főút déli oldala, valamint a Rezi út 71-es főúttól délre eső szakaszát zárták le – várhatóan 2021. július közepéig.

A 71-es főút Várvölgyi körforgalom és Hévízi úti körforgalma közötti szakaszát Gyenesdiás irányából egyirányúsítják, így a Rezi út északi irányából a csomópontban kizárólag jobbra lesz lehetséges a kanyarodás. A Hévíz irányából érkezők Gyenesdiás felé a Hévízi út–Csapás út irányában tudnak majd tovább haladni.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a Horváth-Ép Közmű-, Út- és Mélyépítő Kft. végzi nettó 339 millió forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek