Korlátozások a vasúti közlekedésben a németországi sztrájk miatt

iho/vasút   ·   2023.05.13. 08:00
railjet_salzburg

Németországban május 14-én 22 órától 16-án éjfélig (vasárnap éjszakától keddig) munkabeszüntetésre kerül sor. A sztrájk már érinti a szombaton és vasárnap este Németország felé induló nemzetközi vonatokat is.

Az ötvenórás munkabeszüntetés miatt a következő változásokra kell számítani hétfőn és kedden:

 

Railjet xpress vonatok

A Németország felé, valamint felől közlekedő Railjet xpress vonatok csak Salzburgig (felvételünk is ott készült), illetve Salzburgtól közlekednek. A németországi szakaszon kimaradnak a menetrendből.

Hungária EC-vonatok

A Hungária Eurocityk (EC 252, 253) csak Budapest és a prágai főpályaudvar (Praha hl. n.) között közlekednek. Prága és Hamburg között nem közlekednek.

Metropol EN-vonatok

A Budapestről 14-én és 15-én (vasárnap és hétfő) este Berlinbe induló Metropol euronight (EN 476) csak a lengyel határállomásig, Rzepinig közlekedik. A németországi szakaszon Rzepin és Berlin között pótlóbusszal utazhatnak. A Berlinből 15-én és 16-án (hétfő és kedd este) Budapestre induló Metropol Euronight (EN477) csak a lengyel határállomástól, Rzepintől közlekedik. A vonat a németországi szakaszon nem közlekedik.

Kálmán Imre EN-vonatok

A Budapestről 13-án, 14-én és 15-én (szombat, vasárnap és hétfőn) induló Kálmán Imre Euronight (EN 462/236) stuttgarti vonatrésze nem közlekedik. A zürichi vonatrész Ausztrián belül terelve, Zell am See állomáson át közlekedik, ezért várhatóan kilencven perces késéssel érkezik Zürichbe. A 14-én, 15-én és 16-án (vasárnap, hétfőn és kedden) Stuttgartból Budapestre induló Kálmán Imre Euronight (EN 237/463) stuttgarti vonatrésze nem közlekedik. A 14-én és 16-án Zürichből Budapestre induló Kálmán Imre Euronight (EN 467/463) Ausztrián belül terelve, Zell am See állomáson át közlekedik, ezért várhatóan 120 perces késéssel érkezik Budapestre. 

A már korábban, május 11-éig megváltott, május 14-ére, 15-ére vagy 16-ára Németországba vagy Németországból visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók. Új vasúti jegy vásárlása esetén a vasútvállalat csak a még elérhető jegyeket tudja felajánlani. Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges, akkor a két jegy ára közötti különbözetre az utas méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz. A menetjegy visszaváltását vagy más időpontra érvényesítését a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az informacio@mav-start.hu címen intézhetik az utasok, akik tájékozódjanak a német vasút (DB) honlapján is, amely itt érhető el. Információk az ÖBB oldalán. 

Az aktuális helyzetről információt ad a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata is, méghozzá a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek