Közlekedési COVID-19-munkacsoportunk jelenti

iho   ·   2020.03.12. 18:53
koronavirus200312_0

Magyarország. A MÁV a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, a művelet során fertőtlenítik a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. Ezt most kiemelten, fokozott ellenőrzés mellett végzik. A vasúttársaság állandó kapcsolatban van a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon. Miután a koronavírus miatt elrendelték az egyetemek bezárását, bezárnak a kollégiumok is, az ország összes kollégistája arra kényszerül, hogy hazamenjen. A többség vonattal és busszal indul majd el, ezért a várható megnövekedett utas szám miatt pénteken plusz kocsikkal közlekedteti egyes járatait a MÁV. A szombathelyi, a soproni, győri, a nyíregyházi és debreceni (Záhony), valamint a szegedi vonatok kapnak plusz kocsikat.

A budapesti és debreceni repülőtereken több országból érkezőket is vizsgálják, egyes városokból egyáltalán nem fogadnak járatokat. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a hatóságokkal, a repülőtéren szórólapokkal, valamint információs táblákkal tájékoztatják az utasokat a legfontosabb tudnivalókról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat. A repülőtér-üzemeltető jelentős, százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekből és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból.

A fővárosban és számos kisebb és nagyobb városban – köztük Tatabányán, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon – a közösségi közlekedést érintően is változtatásokat vezettek be. Gyakrabban fertőtlenítenek, több helyen felfüggesztették az első ajtós felszállást. A fővárosban a közösségi közlekedési szolgáltatók arra biztatják az utasokat, hogy minél gyakrabban nyissák ki a járművek ablakait, mert ez is jelentősen hozzájárul a szellőzéshez. Az elsőajtós felszállási rend felfüggesztése Budapesten mintegy kétszáz fővárosi autóbusz- és trolibusz-vonalat érint. A BKK és a BKV Zrt. a több ezer fővárosi közösségi közlekedési járművezető védelme érdekében úgy döntött, átmenetileg, határozatlan időre felfüggesztik a járatokon a helyszínen váltott vonaljegy-értékesítést. Az intézkedés visszavonásáig az automatákból, a pénztárakban, ügyfélközpontokban továbbra is lehet jegyet, bérletet vásárolni.

A koronavírussal összefüggésben kihirdetett veszélyhelyzet miatt a nehéz tehergépkocsik hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a hazai utakon.

Belátható ideig biztos nem érkezik több szállodahajó Budapestre: a Mahart Passnave-nál a szerdai 32 kikötői lemondás után csütörtökre mindent lemondtak; szállodahajó nem köt ki a magyar fővárosban április végéig.

Repülés. A csütörtök azzal kezdődött, hogy az amerikai elnök a rá jellemző kifinomult megoldással, az érdekelt országok képviselőivel folytatott egyeztetést mellőzve harminc napra felfüggesztett minden beutazást Európából. Donald Trump a koronavírus-járvány terjedése érdekében elrendelt utazási tilalma péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat. A tilalom természetesen a légiközlekedést blokkolja elsősorban, bár nyilván a hajózás számára is meghatározó. A világ legforgalmasabb légi útvonalai Észak-Amerika és Európa között húzódnak, az érintett járatok száma napi 560. A legtöbb – mintegy kétszáz járatot – a három nagy amerikai társaság, az American, a United és a Delta kell, hogy leállítsa. A Lufthansa napi hatvan járatát nem indíthatja el, az Air France 37-et, a KLM és a Swiss is erősen érintett. Lehetséges ugyanakkor, hogy az Amerikába igyekvő utasok a kivételes helyzetet élvező brit repülőterekről próbálnak majd az USA-ba repülni, de szóba jöhet a Schengenbe be nem lépett Románia és Bulgária is. A British Airways (BA) viszont felfüggeszti a mai légiközlekedés egyik legkülönlegesebb, mondhatni legexkluzívabb menetrend szerinti járatát a londoni üzleti negyed és New York között. Az A320-as gépcsalád legrövidebb, napjainkban már ritkán használt példányai, az A318-asok a rövidpályás docklandi London City repülőtérről felszállva nyugat felé Shannonban tankolnak, és onnan repülnek New Yorkba, visszafelé az utat a kedvezőbb széljárásnak köszönhetően az amrikai nagyvárosból leszállás nélkül teszik meg; mindössze legfeljebb 32 utassal, csupa business-üléssel. A járat leállása egészen október 20-ig tartana. A bejelentés több mint érdekes: a BA főnökei valószínűleg úgy gondolják, hogy napokon belül Washington kiterjeszti a repülési tilalmat az Egyesült Királyságra és Írországra is.

Utasok a Liszt Ferenc-repülőtér 2A terminálján 2020. március 12-én. Mintha kevesebben lennének, mint egyébként lenni szoktak (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Súlyos intézkedéseket fogadott el a válságstáb Szlovákiában: északi szomszédunk bezárja mindhárom nemzetközi repülőterét.

A római hatóságok döntése értelmében nem foga és nem indít gépeket a város mellett fekvő Ciampino repülőtér, Róma második legnagyobb nemzetközi légikikötője. A város első számú repülőterén, a Fiumicinón bezárják a főként az Alitalia által használt 1-es terminált, így a repülőtér korlátozott kapacitással működik tovább.

Oroszországból viszonylag kevés hír érkezik a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokról: a Tassz mai szűkszavú híréből derül ki, hogy az Aeroflot nem repül Olasz-, Német, Francia- és Spanyolországba, egyúttal további járatfelfüggesztésekre is lehet számítani.

Közút. Reggel héttől négy kivételével Szerbia minden határátkelőhelyet lezárt Magyarország felé. Nem üzemel a Bácsalmás–Bajmok, a Bácsszentgyörgy–Hadikfalva, a Tiszasziget–Gyála, az Ásotthalom–Királyhalom, a Kübekháza–Rábé és a Röszke–Horgos közút határátkelő. Határátkelésre továbbra is lehetőség van a Hercegszántó és Tompa közúti, Röszke Autópálya Határátkelőhelyeken és Kelebia Határrendészeti Kirendeltség Vasúti Határátkelőhelyen.

Elkülönítő konténereket helyeznek el a hegyeshalmi határátkelőnél az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatt. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ellenőrzést vezettek be (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Szlovákiában péntek reggel hét órától ellenőrzéseket vezetnek be az ország összes határátkelőjénél, kivéve a lengyel határt. Az országba csak a szlovákiai állandó vagy átmeneti lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket engedik be. Ugyancsak korlátozások várnak a Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokra, őket 14 napos házi karanténnak vetik alá.

Durvul a helyzet Csehországban: azok a járművek, amelyek több mint kilenc személyt szállítanak, nem hagyhatják el az országot.

Ukrajnában is sorra hozzák a járvány kitörésének megakadályozása érdekében a szigorító intézkedéseket. Ezek azonban nem érintik a kárpátaljai határátkelőket, amelyek továbbra is nyitva vannak, de az utasok testhőmérsékletét mérik.

Vasút. A Cseh Vasút, a CZ felfüggesztette a nemzetközi járatokat, csak az áruforgalban nem kell korlátozásokra számítani szombaton éjféltől. Szlovákiában péntek reggeltől leállítják a személyforgalmat bonyolító nemzetközi vasúti és autóbuszközlekedést.

Ellátási lánc. Korlátozásokat vezettek be a BILK-en és a Metrans csepeli terminálján. A terminálok vámhivatalaiba csak a parkolóra nyíló ablakon keresztül lehet okmányokat beadni. A várótermeket lezárták. Elmarad a debreceni és az egri vámkonferencia is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek