Közösségi közlekedéssel a Borfesztiválra

iho/közút   ·   2012.09.11. 23:30

Szeptember 12-én, szerdától szeptember 16-án, vasárnapig rendezik Budapesten a 21. Budavári Borfesztivált. A rendezvénynek a Budavári Palota ad helyet. A program miatt a BKK megnövekedő utasforgalommal számol – áll a cég közleményében. A fesztivál helyszínét a belvárosból a 216-os rendkívüli autóbuszjárattal, valamint a 16-os, a 16A jelzésű és a 116-os autóbusszal, vagy a Budavári Siklóval lehet legegyszerűbben megközelíteni.

A 18 óra és éjfél között közlekedő 216-os autóbuszt 10 percenként indítják. A járatra a következő megállóhelyeken lehet felszállni: Deák Ferenc tér, a 16-os autóbusz végállomása; Hild tér: a 16-os autóbusz Széll Kálmán tér irányú megállója; Széchenyi István tér: a 16-os autóbusz Széll Kálmán tér irányú megállója; Clark Ádám tér: a 16-os autóbusz Széll Kálmán tér irányú megállója; Donáti utca: a 16-os autóbusz Széll Kálmán tér irányú megállója; Dísz tér végállomás: a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú megállója; Palota út, gyorslift: a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú megállója; Attila út: a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú megállója; Clark Ádám tér: a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú megállója; Széchenyi István tér: a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú megállója; József Nádor tér: a 16-os autóbusz Deák Ferenc tér irányú megállója; Deák Ferenc tér: a 16-os autóbusz végállomása.

A fesztivál ideje alatt a Széll Kálmán tér és a Dísz tér között közlekedő 16A jelzésű autóbuszok a megnövekedő utasforgalom miatt 18 óra után sűrítve, 3-5 percenként indulnak.

A vár felé teper egy 16-os busz<br>(fotó: Vörös Attila)

Mivel a Budai Vár útfelújítási munkái egy nappal elhúzódtak, szeptember 12-én, szerdán még le lesz zárva a Bécsi kapu. Emiatt a 16-os buszcsalád járatai – a 16-os, a 16A, a 16B és a 116-os autóbuszok – ezen a napon még módosított útvonalukon közlekednek. Szeptember 13-án, csütörtökön a szóban forgó járatokkal már teljes útvonalukon lehet utazni.

Szeptember 15-én, szombaton 12.30 és 14.30 között a rendezvényhez kapcsolódóan Szüreti felvonulást rendeznek, amelynek során a menet a Szentháromság tér–Táncsics Mihály utca–Bécsi kapu tér–Nádor utca–Kapisztrán tér–Országház utca–Szentháromság tér–Tárnok utca–Dísz tér–Szent György utca–Szent György tér útvonalon halad. A 16A jelzésű és a 116-os autóbuszok ebben az időszakban a felvonulók elhaladásának függvényében közlekednek, a következők szerint:

A menet elindulása után a 16A jelzésű és a 116-os autóbuszok a Széll Kálmán tér–Bécsi kapu tér között közlekednek. Amikor a felvonulók a Kapisztrán teret elhagyták, akkor az autóbuszok a Kapisztrán tér–Országház utca–Kard utca– Bécsi kapu tér útvonalon fordulnak vissza. Amikor a Szüreti felvonulás elhagyja a Szentháromság teret, akkor a járatok már a Szentháromság térig, amint a Dísz teret is elhagyják, akkortól a buszok ismét teljes vonalhosszban közlekednek.

A 16-os autóbuszok ebben az időszakban módosított útvonalon, a Dísz tér és a Széll Kálmán tér közötti szakasz kihagyásával, a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között közlekednek. Amikor a felvonulás eléri a Dísz teret – erre várhatóan körülbelül 14.15-kor kerül sor –, ekkortól az autóbuszok újra eredeti útvonalukon, a Széll Kálmán tér érintésével közlekednek.

A buszjáratok mellett azonban a Budavári Siklót igénybevételét ajánlja a BKK, amely minden nap reggel 7 óra 30 perc és este 22 óra közlekedik, 5-10 percenként az utasigényeknek megfelelően a Clark Ádám tér és a Szent György tér között.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.