Lekér elvarázsolt kincsei

T. H. F.   ·   2016.03.15. 13:45
lekerblues0

Bár a kézirat még nem érkezett meg, feltett szándékunk, hogy az Indóház áprilisi kiadásában a hosszú évekkel ezelőtt kimúlt oroszkai (Pohronský Ruskov) cukorvasutat is bemutatjuk. Mivel a szerzőtől, Muka Istvántól a postafiókunkban landoló illusztrációk minősége hagyott némi kívánnivalót maga után, felkerekedtünk Lekérre (Hronovce), hogy István dossziéjában kutatva kieprészgessük a leghasználhatóbbakat, itthon pedig következhessen a szkennelés és a képfeldolgozás.

Ez a lekéri lerakat hátsó traktusa. István elmesélt egy történetet, miszerint megbeszélték egy bezárásra ítélt kisvasút vezetőjével, mennek menteni az egyik mozdonyt. El is vihették, de az érkeztük előtt még gyorsan szétvágták a gép főkeretét, így az most két darabban hever a fűben – a házigazda idővel azt is össze akarja rakni. A jobbra, némi takarásban düledező masina egy MD S2-es Škoda-gép. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Indóház)

Lekéren aztán döbbenetesen izgalmas kép fogadott bennünket. Egészen a távoztunkig képtelenek voltunk eldönteni (sőt, még most sem), hogy a felvidéki kisvasúti múlt emlékeit megszállottan mentő Muka István kertjében egymást érő járműtorzókból István szándékának megfelelően valóban egy leendő kisvasúti múzeum állománya állhat össze (bár vendéglátónk már most múzeumnak nevezi a romok összletét, nem megbántva őt, ez még nem az: a kórók, magoncok közül sok helyütt ki sem látszanak a kusza fémhalmazt alkotó, erősen rozsdásodó ereklyék), vagy a tervezett feladat meghaladja majd az erejét; még akkor is, ha erősen ért a helyreállításhoz, és a hiányzó alkatrészek, szerkezeti elemek is megvannak. A teendő ugyanis hosszú évekre kíván teljes embert, de inkább hármat – volt már szerencsénk jármű-restaurátorokkal a folyamat babrás, pepecs, hosszadalmas jellegéről beszélgetni.

A lekéri kisvasúti leletmentő persze hazai (kisvasúti) körökben is ismert, István kapcsolatai kiterjedtek, például Kemencével is erősek. Segítségre tehát bizton számíthat (bár a hazai kisvasutak munkatársainak is a gégéjéig ér a rengeteg teendő), de a felújítás – megítélésünk szerint – már nem sokáig halogatható, az évek óta a szabad ég alatt enyésző, Kassáról, Rózsahegyről, Oroszkáról meg még ki tudja honnan származó romok állapota kétségtelenül lehangoló. Egyelőre tovább tájékozódunk, és ha többet tudunk, jelentkezünk, mert hogy valamit tenni kéne Lekéren, az kétségtelen.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén, újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek