Mágneses alapú lebegő szállítórendszer? Igen, ez a jelen!

iho   ·   2021.02.18. 18:00
01_abb_magneses_rendszer

A maglev technológia integrálása felgyorsítja az áttérést a szigorúan lineáris termelésről a nyílt, adaptív gyártásra.

Az ABB partneri együttműködése a kanadai PMI-vel kibővíti a gépautomatizálási kínálatot: a vállalat gépautomatizálási divíziójának (B&R) ügyfelei át tudnak állni a rugalmas, precíziós gyártásra, aminek térnyerését az 1-es sorozatnagyságú („batch size one”) gyártás és a rövidebb termelési ciklusok iránti igény is ösztönözi. Az ABB a megállapodás keretében jelentős tőkerészesedést is szerzett a PMI-ben.

A vancouveri központú PMI egy 2017-es alapítású startup, globális piacvezető a maglev síkmotorok, valamint az intelligens, robotizált szállítópálya-megoldások tervezésében és gyártásában. A PMI intelligens termékszállítási technológiáját integrálták a B&R portfóliójába, a termék ACPOS 6D néven kerül piacra. Az ACOPOS 6D a legmagasabb fokú rugalmasságot kínálja a B&R ügyfeleinek a gyártás, az összeszerelés és a csomagolás terén.

(fotók: ABB)

Az ACOPOS 6D egy sín nélküli terméktovábbító rendszer intelligens kocsikkal, amelyek függetlenül mozognak az egyes állomások között, nem kötődnek a merev, szekvenciális gyártási folyamatokhoz. Az ACOPOS 6D kocsik érintkezésmentesek, zajtalanok és pontosak, szabadon siklanak a felület felett, gyorsulásuk és manőverezésük hat szabadságfokkal szabályozható, akár úgy is beállíthatók, hogy a falon függőleges irányba mozogjanak.

Mivel itt nem kell számolni a mechanikai súrlódással és az abból eredő szennyeződéssel sem, ezért a technológia bevezetése most különösen időszerűvé: a gyártási folyamatok korszerűsítését felgyorsította a jelenlegi pandémia, valamint a steril környezet iránti igény azokban az iparágakban – például az élelmiszeriparban, az italgyártó szektorban, az egészségügyben és a gyógyszeriparban –, amelyek erősen hatnak az automatizálás gyors térnyerésére.

Hasonlóan az automata önvezető járművekhez, az ügyfelek itt is profitálhatnak a gépeken belül vagy a több gép között továbbított tárgyak mozgásszabadságából. Az ACOPOS 6D lehetővé teszi, hogy a gépek egyidejűleg különböző termékváltozatokat, de akár teljesen eltérő termékeket gyárthassanak, mivel minden egyes kocsi képes saját útját követve végighaladni a termelési folyamaton, navigálni a kocsirajok között, hogy egyedi pályán haladva továbbítsa az egyes termékeket az állomásokra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek