Magyar siker European Solar Challenge-en: harmadik lett a kecskeméti MegaLux

iho   ·   2018.09.26. 11:00
gamf_megalux0

A kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai karának csapata tervezte MegaLux már korábban is óriási sikert ért el az ausztráliai World Solar Challenge és a dél-afrikai Sasol Solar Challenge országúti versenyen, ahol szintén harmadik helyen végeztek. A fiatal mérnökök azóta továbbfejlesztették az autót: a kocsi új futóművet és felfüggesztést kapott annak érdekében, hogy versenypályákon is nagy sebességgel tudjon kanyarodni. Az autó további paraméterei változatlanok maradtak, ugyanúgy hat négyzetméternyi napelem gyűjti az energiát, amelyet egy húsz kilogrammos lítiumion akkumulátor tárol. Ezekre az erőforrásokra most nagy szükség is volt, hiszen a verseny végig esőben zajlott.

– A MegaLuxszal évek óta kiemelkedő eredményeket érünk el az elektromos autók nemzetközi versenyein. Ott vagyunk az élmezőnyben és törekszünk arra, hogy ott is maradjunk, ezért folyamatosan fejlesztjük autónkat. Legfontosabb célunk az, hogy csökkentsük a kocsi energiafelhasználását és gördülési ellenállását. A Bridgestone speciális gumiabroncsai éppen ebben segítettek bennünket. Enélkül nem tudtuk volna megtenni huszonnégy óra alatt a harmadik legnagyobb távot – mondta Kutasi Zoltán, a MegaLux csapat tagja.

Kicsit hétköznapibban „fogalmazva”: egy 80 kilométer/óra sebességgel haladó, száz kilométerenként öt liter üzemanyagot fogyasztó gépkocsi esetében akár egy liter is elmehet száz kilométerenként az abroncsok gördülési ellenállására.

A kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF csapata azt tervezi, hogy újra rajthoz áll majd a MegaLux-szal a Bridgestone World Solar Challenge-en. Az elektromos autók legnagyobb nemzetközi megmérettetését minden páratlan évben rendezik Ausztráliában, ahol a csapatok járműveinek mintegy háromezer kilométert kell megtenniük Darwin és Adelaide között tisztán napenergiával.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek