Malév-visszaállamosítás: Oszkó cáfolja Budai vádjait

iho/repülés   ·   2012.01.27. 16:51

A volt pénzügyminiszter a hír24 kédéseire válaszolva elutasította Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vádjait, miszerint a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány a Malév eladásakor és visszavásárlásakor szándékosan szegte meg az uniós támogatási elveket. Szerinte a visszaállamosításkor a Malév a tőkeemelésből a fennálló adótartozásait fizette meg, brüsszeli szakértők szerint ha a visszaállamosítás után a Malév érdemi átstrukturálása is megtörténik, és nem fog további támogatásra szorulni, az ekkor végrehajtott tőkeemelés olyan restrukturálási támogatásnak tekinthető, amely kivételt képez a tiltott állami támogatások alól. Ehelyett az Orbán-kormány olyan feltétel nélküli támogatásokkal tartotta életben a társaságot, amelyekkel kapcsolatban az uniós határozat már valóban megállapította, hogy tiltott állami finanszírozásnak minősülnek – mondta a volt pénzügyminiszter.

Oszkó szerint nem igaz, hogy az orosz bank kezében maradt 5 százalék minden döntést meg tudott és meg tud akadályozni. „A követeléseket, miszerint a kisebbségi tulajdonos mintegy 100 millió eurós hitelére kapjon állami garanciát, a kormány visszautasította. Ezért végül mint hitelező kért a jelentős kintlevőségre további biztosítékokat. Az orosz tulajdonosnak tehát nem mint 5 százalékos kisebbségi részvényesnek lettek speciális jogai, hanem a 100 millió eurós hiteléhez kapcsolódóan szerzett biztosítékokat” – állítja a volt pénzügyminiszter, aki szerint az eszközök megterhelésével vagy értékesítésével kapcsolatos vétójogokat minden hitelező bank - normális piaci feltételek mellett is - kért és kapott volna. Mindez nem lehetett akadálya új befektetők bevonásának.

„Határozott véleményem szerint nem történik más, mint hogy a kormány ügyetlen próbálkozásai a Malév megmentésére és új befektető bevonására kudarcba fulladtak, és mondvacsinált indokokkal megint az elődeire próbálja a felelősséget hárítani” - összegezte álláspontját a hír24.hu weboldal kérdésére Oszkó Péter.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Százéves a magyar kereskedelmi légiközlekedés

iho/repülés   ·   2023.12.07. 15:30

A Közlekedéstudományi Egyesület Légiközlekedési és Általános Közlekedési Tagozata a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen emlékezett meg a százéves magyar kereskedelmi légiközlekedésről a Polgári Repülés Világnapjának előestéjén.