Már a Magas-Tátrában van az összes fogasvillamos

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.08.12. 12:00
FB_IMG_1628754515234

A napokban az első felkapaszkodás is megtörtént. A Stadler új fogasvillamosai már türelmetlenül várják az utasokat.

Megérkezett az összes ZSSK vasúttársaság által megrendelt új fogasvillamos a Magas-Tátrába. Sőt, a napokban a szerelvények fokozatosan egyenként kipróbálják a fogaskerekű vasúti pályát Csorba és Csorbató állomások között. A ZSSK tervei szerint még az idei nyári szezonban, várhatóan augusztus végétől kezdenek el cirkálni az új fogasvillamosok a Fogaskerekű Vasúton és a Tátrai Villamos Vasúton egyaránt. A fogaskerekű vasúti pálya felújításával a vasúti infrastruktúra kezelője már végzett, így hamarosan újrakezdődhet a menetrend szerinti közlekedés. A munkák így is csúsztak, a járványhelyzet miatt több hónapot is, de most már talán valóban az utasok is kipróbálhatják az új szerelvényeket.

A ZSSK összesen öt szerelvényt, plusz egy többcélú mozdonyt vett a Stadlertől, amelyek a Fogaskerekű Vasúton és a Tátrai Villamos Vasúton egyaránt tudnak majd közlekedni. A hetvenes évekből származó "zubacskát" nyugdíjazzák, az már csak különjáratként, ünnepélyes keretek között fog közlekedni. Az új szerelvények légkondicionáltak, wifi, konnektorok és automatikus utasszámláló is van bennük, nem maradt ki a kamerarendszer sem. A vonatban 91 ülőhely, plusz két hely lesz a mozgáskorlátozottak számára, ezen kívül 88 álló utas is elfér kényelmesen. Maximális sebességük 80 kilométer/óra, legnagyobb előnyük, hogy a fogaskerekű vasúton is és a villamos vasúton is képesek közlekedni. A karbantartási célokra szánt mozdony villamos- és dízelmeghajtással egyaránt képes üzemelni.

(fotók: ZSSK, Tomáš Mlynarčík)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek