Már közel ötszáz elektromos töltőállomást helyeztek üzembe Magyarországon

MTI   ·   2019.07.17. 15:25

Folyamatosan bővül az elektromos töltőállomások száma Magyarországon, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2016. január 1-je óta 844 állomás létesítésére adott ki engedélyt, ezek közül az idén áprilisig négyszázhetvenet helyeztek üzembe – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is folyamatosan nő. Míg 2017 negyedik negyedévében 13 ezer 585 töltést hajtottak végre, 2019 első negyedévében ez a szám már meghaladta a kilencvenhétezret. A töltésre fordított energia mennyisége a kezdeti 46 ezer 570 kilowattóráról (kWh) 326 ezer 348 kWh-ra emelkedett. Idén az első negyedévben egy töltőnél nagyságrendileg kétszáz töltést hajtottak végre, és egy töltésnél átlagosan 3,4 kWh-t vételeztek a felhasználók. A hivatal a közép-magyarországi régióban adta ki a legtöbb, 525 engedélyt töltőállomás létesítésére, Közép-Dunántúl áll a lista második, Észak-Alföld pedig az utolsó helyen nyolcvankét, illetve huszonkilenc kiadott engedéllyel.

2016. január 1-je óta az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, az engedélyt a szükséges feltételek teljesülését követően a MEKH adja ki. A lakossági fogyasztóknál és a nem lakossági felhasználóknál a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés nem engedélyköteles, ha az nem irányul gazdasági haszonszerzésre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Közút Zöldút Szállítmányozás Alternatív hajtás

Weights & Dimensions-módosítás: több teherautó, több szén-dioxid-kibocsátás és energiafelhasználás, magasabb baleseti kockázat, több költség

iho/közút   ·   2024.03.07. 12:00

Ha az Európai Parlament március 11-én megszavazza a közúti tehergépjárművek tömegéről és méreteiről szóló EU-irányelv (96/53) módosítására irányuló javaslatot, alááshatja az EU zöld megállapodásának (Green Deal) közlekedésre vonatkozó céljait.