Már motorcsónakkal is utazhatunk a Balatonon

iho/hajózás   ·   2011.07.05. 11:53
keszthely400

A hajók egy része menetrend szerint közlekedik, míg mások egyes kikötőkben sétahajóként működnek, azaz indulás után ugyanoda tér vissza. A sétahajókhoz gyakran kapcsolódnak kiegészítő programok is, úgymint gyerekműsor bohóccal, zenés-táncos műsor, borkóstoló, grillparty. A balatoni hajózásban a főszezon idén július 9-től augusztus 28-ig tart, az itt leírtak erre az időszakra vonatkoznak.

A Kelén, a Balaton legrégebbi működő hajója

Az átkelőjáratok a tó déli és északi partja között közlekednek menetrendszerűen. A menetidő általában 30-50 perc közötti, de például a Siófok-Tihany átkelés Balatonfüred érintésével 80 perc. A következő átkelőviszonylatok találhatók a Balatonon:

A Badacsony katamarán indulás után fordul Fonyódon

Siófok-Balatonfüred-Tihany: napi 8 pár járat (Szent Miklós nagyhajóval, Füred katamaránnal, esetenként kisebb hajókkal)
Fonyód-Badacsony: ez a legnagyobb forgalmú átkelőhely, napi 7 pár járat (Badacsony katamaránnal)
Balatonboglár-Révfülöp: napi 6 pár járat, 303-as vízibusszal (Keszthely, Hévíz)
Földvár-Tihanyrév-Tihany: napi 4 pár járat, orosz tengerparti hajótípussal (Lelle, Fonyód, Szántód)
Balatonszemes-Balatonakali: napi 3 pár járat, vízibusszal

Lelle, „orosz tengerparti” típusú hajó Balatonbogláron

Lehetőség van még átkeni Balatonmáriafürdőről az északi partra Balatongyörök és Szigliget kikötőkbe, valamint a keleti medence északi parti kikötőiből (Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak) Siófokra, de itt figyelni kell a menetrendet, rendszeres átkelőjárat nincs, más járatok egy-egy szakasza esik ezekre az útvonalakra. Főképpen vízibuszokkal lehet itt utazni. Az utóbbi években a nagyobb forgalmú átkelőhelyeknél megjelentek a  motorcsónakok is, mint átkelési lehetőség - magasabb árért cserébe jóval rövidebb menetidőt kínálva. Itt nincs menetrend, eseti indulásúak.

Ederics 3011 típusú vízibusz kikötés közben Siófokon

A hajózás szerelmeseinek a vonaljáratok igazán ideálisak, mivel hosszirányban, sok kikötőt érintve közlekednek, két északi parti végcél - Badacsony és Tihany - felé hordják az utasokat. A menetidőben még a 2 óra feletti időtartam sem ritka. Itt szinte minden hajótípus előfordul a vízibusztól a nosztalgiahajón keresztül a katamaránig.

Keszthely 303 típusú vízibusz Balatonmáriafürdőn, a legszűkebb személyhajókikötőben

Sétahajók szinte minden kikötőből indulnak, bár a legtöbb esetben csak a hét meghatározott napjain és adott időpontban vehetők igénybe. Erről célszerű a kikötőkben, illetve a hajózási cégek honlapján tájékozódni. A sétahajózás "fellegvára" pedig 3 kikötő: Keszthely, Balatonfüred és Siófok. Ezeken a helyeken sok cég, több különböző hajóval kínálja a szolgáltatást, az indulások szinte órás, félórás ütemben történnek. A sétahajók  mellett a sétavitorlások is népszerűek, sok helyen igénybe vehetők.

A Tünde nosztalgiahajó

Nem szabad megfeledkezni Szántódrév és Tihanyrév között közlekedő kompokról sem. Nagy forgalom esetén egyszerre mind a négy komp is közlekedhet, hatalmas nyüzsgést és forgalmat kerekítve a kissé szűknek tűnő rév életébe.

A Kisfaludy Sándor és a Baross Gábor komp

Végezetül egy összefoglaló a nosztalgia és nagyhajók előfordulásáról, mivel általában ezek a legnépszerűbbek a hajóbarátok körében:

Kelén: Balatonfüreden sétahajó
Helka: Balatonlelle-Badacsony útvonal (R járat), esténként Balatonlellén, Balatonbogláron sétahajó
Jókai: Balatonfüreden sétahajó
Csobánc: Keszthelyen sétahajó
Csongor: Csopakon, Alsóörsön, Balatonalmádiban és Balatonkenesén sétahajó
Tünde: Siófokon sétahajó, programhajó
Szent Miklós nagyhajó: Siófok-Tihany-Füred útvonal (C járat), esténként Siófokon discohajó
Füred katamarán: Siófok-Tihany-Füred útvonal (E járat), esténként Siófokon vagy Balatonfüreden programhajó (disco vagy gyerekműsor)
Badacsony katamarán: Fonyód-Badacsony útvonal (F járat), esténként Fonyódon, Badacsonyban, Balatonbogláron, Révfülöpön discohajó
Siófok katamarán: Balatonlelle-Badacsony útvonal (N járat), esténként Balatonlellén, Balatonbogláron programhajó (disco vagy gyerekműsor)

A Szent Miklós motoros Siófokon

Kapcsolódó hírek