Már nem a horvát állam a Rijekai Kikötő legnagyobb tulajdonosa

MTI/iho   ·   2017.07.10. 15:14

A Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap hétfőn arról írt, hogy a tervek szerint a részvényeket nyilvános pályázat útján, kötelező érvényű ajánlattal lehet megvásárolni, mégpedig részvényenként negyvennyolc kunáért (mintegy kétezer forint), ami hetvenhatmilliárd kuna (3154 milliárd forint) bevételt hoz az államnak. A második legnagyobb részvényes a kikötőben a horvát állam mellett az OT Logistic lengyel vállalat, és várhatóan a legesélyesebb az állami részvények megvásárlására. Az OT Logistic jelenleg a részvények 20,81 százalékát birtokolja, a 11,75 százalékos állami részvénycsomag megvásárlásával pedig megerősítheti pozícióját. A lengyel vállalat két évvel ezelőtt a feltőkésítés révén szerzett tulajdonjogot a Rijekai Kikötőben, addig a részvények nyolcvanhárom százaléka volt állami tuladonban. A lengyel vállalaton kívül a horvát nyugdíjalapok vásároltak még részvényeket.

A lap értesülései szerint a lengyelek már akkor jelezték, hogy hosszútávon érdekeltek a rijekai kikötő-beruházásban és az adriai-tenger legerősebb kikötőjévé szeretnék fejleszteni. Az újság úgy vélte: nem véletlen, hogy a részvények eladásáról azután tett bejelentést a horvát állam, hogy véget ért a közép-európai országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) varsói államfőinek csúcstalálkozója, a Három Tenger Kezdeményezés, amely az Európai Unió stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt a Balti-, az Adriai és a Fekete-tenger térségében. Eközben az Európai Bizottság is döntött arról, hogy harmincmillió euróval támogatja a Rijekai Kikötő konténeres termináljának felújítását. A vállalat jelentése szerint 2017 első hat hónapjában negyven százalékkal nőtt a forgalom a Rijekai Kikötőben 2016 azonos időszakához viszonyítva, amelyben összesen 1 millió 395 ezer 500 tonna rakomány fordult meg az említett időszakban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek